Vijesti
Društvo i ekonomija
Posao u Njemačkoj za još 40 bh. medicinara
16.11.2016. 12:00
Izvor: Moje VIjesti
Posao u Njemačkoj za još 40 bh. medicinara
Zinaida Kadić, rođena Bišćanka, već šest godina posreduje pri zapošljavanju bh. medicinara na njemačkom tržištu.

Kako je kazala, od 2010. godine do danas uspješno je angažirala oko 600 građana BiH koji sada žive i rade u Njemačkoj.

Kadić trenutno boravi u BiH, a tu je da našim medicinarima predstavi novu mogućnost za zaposlenje. Kaže nam da je zaključila sporazum s njemačkom državnom kompanijom „Die Johanniter“.

''Potpisujem ugovore s njemačkim kompanijama i onda za njih tražim radnike. Budući da sam rođena u BiH, uposlenike tražim u svojoj zemlji'' – govori Kadić.

Dodaje da bh. radni kadar traži putem Državne agencije za zapošljavanje.

''U prvom krugu potrebno nam je 40 medicinara, ne samo pomoćnog medicinskog kadra nego i ljekara. Kompanija „Die Johanniter“ direktno je vezana uz državu i tako su radnici mnogo sigurniji nego kada se zaposle u privatnim kompanijama'' – smatra Kadić.

Ističe da ta kompanija u cijeloj Njemačkoj posjeduje svoje bolnice, klinike, staračke domove. Također, učestvuju i u radu „Ljekara bez granica“.

''Na ovaj način bh. građanima se otvaraju vrata tržišta Njemačke, i to za više struka. Već sada prikupljamo dokumentaciju za tri ljekara iz BiH - ljekara opće prakse, transfuziologa i internistu'' – pojašnjava Kadić, piše Dnevni avaz.

Prvih 40 radnika bit će angažirano u medicinskim ustanovama na sjeveru Njemačke.

Novi standardi

''Početna plaća za pomoćno medicinsko osoblje je 1.900 eura, a poslodavac će im osigurati i smještaj, bit će plaćeni i za radne subote i nedjelje, noćni rad. Ovo će biti prilika za zapošljavanje nekoliko hiljada naših građana, ali sve zavisi od prve grupe koja će se zaposliti. Oni svojim radom mogu trasirati put za svoje sugrađane'' – poručuje Kadić.

Ističe da su Nijemci prepoznali kvalitet naših ljudi, koji su pokazali da su vrijedni i pošteni radnici te da imaju veliku želju za napredovanjem.

''Bh. medicinari na neki način preuzimaju njemačko tržište u toj oblasti. Naši ljudi dokazali su da odgojem, odnosom prema starijima, svojom marljivošću mogu podići ovu profesiju na viši nivo. Oni sada postavljaju nove norme i nove standarde'' – zaključila je Kadić.

Nostrifikacija bh. diploma

''Prema mojim dosadašnjim iskustvima, nostrifikacija naših diploma nije problem. Svi koji su ušli u taj proces, uspješno su ga i završili'' – kaže Kadić.