Vijesti
Svijet
Nakon izbora u SAD-u
Angela Merkel preuzima ulogu lidera broj jedan u svijetu
17.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Angela Merkel preuzima ulogu lidera broj jedan u svijetu
Nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika svi pogledi su upereni u Angelu Merkel jer se očekuje da bi mogla preuzeti nove globalne zadaće, pa čak i naslov "čelnice slobodnog svijeta".
Kolokvijalna titula 'lidera slobodnog svijeta' obično se primjenjuje na predsjednika Sjedinjenih Država, pa iako joj korijeni sežu iz vremena Hladnog rata zadržala se u upotrebi do danas.
"Moram reći da je od sada lider slobodnog svijeta Angela Merkel", ocijenio je nakon Trumpove pobjede na izborima britanski historičar Timothy Garton Ash, profesor na Oksfordu, u Guardianu.
Dolazeći joj u posjet u Berlin, u zadnjoj etapi svoje posljednje evropske turneje u mandatu, Barack Obama će još više istaknuti sve veća očekivanja prema njemačkoj kancelarki koju je uoči puta nazvao "vjerovatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina".
Američki predsjednik na odlasku odlučio je da se s Evropom neće oprostiti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Washingtona, nego u Njemačkoj, i time ostavlja dojam da ondje želi predati 'štafetnu palicu'.
"Zahvaljujući izboru Donalda Trumpa, Angela Merkel je postala posljednji branitelj humanističkih vrijednosti na Zapadu", ocijenio je New York Times.
Njemački lijevi dnevnik TAZ piše da će "kancelarkina važnost rasti jer mora očuvati jedinstvo EU-a, suprotstaviti se Putinu i Erdoganu i kontrolirati Donalda Trumpa".
Evropa i nema puno drugih čelnika koji bi mogli zamijeniti Merkel. Velika Britanija će godinama biti zaokupljena Brexitom, a Francuska i Italija su se zaplele u svoje ekonomske probleme.
U takvim okolnostima rijetki su Nijemci koji sumnjaju da se Angela Merkel neće kandidirati za četvrti mandat na parlamentarnim izborima 2017.
"S obzirom na posljedice Trumpove izborne pobjede u Europi, Angela Merkel će zacijelo ocijeniti da njena zadaća nije gotova i da treba i dalje voditi Europu", rekla je Daniela Schwarzer, direktorica Njemačkog instituta za međunarodna politička istraživanja DGAP-a.