Vijesti
Društvo i ekonomija
Udar na džepove
Građani stežu kaiš da dalje ne može!
15.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Građani stežu kaiš da dalje ne može!
Potrošačka korpa sve je skuplja. Kafu, šećer i ulje plaćamo od 10 do 34 feninga više nego prije tri mjeseca, pokazala je analiza Federalnog ministarstva trgovine.
Tako smo još ljetos kilogram kafe mogli kupiti za 7, a danas plaćamo i 10,5 KM.
''I šećer je dosta poskupio'', upozorili su nas trgovci.
''U protekla tri mjeseca cijena ovog proizvoda skočila je za oko 30 posto, tako da šećer trenutno košta oko 1,65 KM, a plaćali smo ga najviše 1, 20 maraka po kilogramu'' - kazala nam je jedna od trgovkinja, piše Dnevni avaz.
Na žalost, "tiha" poskupljenja tek ćemo osjeti poslije Nove godine, jer se najavljuje da će cijene ova tri proizvoda i dalje rasti, čak i do 30 feninga!
Najava ima da bi u januaru mogli plaćati skuplje voće i povrće, čak i za marku dvije po kilogramu.
U udruženjima potrošača ističu da za većinu građana svako poskupljenje predstavlja novo finansijsko opterećenje.
''Kada raste armija nezaposlenih, pada topli obrok, a plate se ne povećavaju, svako poskupljenje je novi udar na standard. Trebali bismo graditi skladišta i hladnjače kako bi se ovakvi šokovi što više ublažili ili po mogućnosti izbjegli'' - kažu iz Udruženja potrošača.
Koliko građani pokušavaju da uštede svaki fening, jer od plata ne mogu da prežive mjesec, pokazuju podaci da prodaja pekarskih proizvoda u zimskim mjesecima opadne 60 posto.
Mlinari otkrivaju da je porasla cijena uvezenog i brašna, tako da će nas i hljeb i pita, ukoliko kupujemo ovu osnovnu prehrambenu namirnicu, posebno ako je uvezena iz Srbije, košta za 10 i 20 feninga više.
Paprene cijene
No, najveći skok cijena imamo kada je riječ o koštunjičavom voću, pa kilogram badema košta od 30 do 40 KM, a 100 grama u trgovinama košta i do 5 KM.
Papreno građani plate i 300 grama lješnjaka - 11 KM, a kilogram čak 35 KM. Orasi su neštoi jeftiniji, na pijaci je kologram 18, a u trgovinama i do 27 KM.
Na veće cijene stanovnici BiH su ogorčeni. Kažu da i onako sastavljaju kraj s krajem, te da će sigurno od Nove godine stegnuti kaiš, jer s novom godinom dolaze i nova poskupljenja.
''Moj račun je, čini mi se, iz mjeseca u mjesec sve veći. Potrošačka korpa mi se prepolovila, kupujem na grame, ili po komad mrkve, luka...'' - tvrdi Hasija Avdić.
Kako su nam kazali trgovci, visoke cijene povrća na bh. pijacama neće padati ni u narednom periodu. Prodavači na pijacama kažu da potražnja nije najbolja.
''Svi su iznenađeni cijenama, ali nešto se opet proda. Sa novim cijenama prodaja mi je na tezgi manja za 30 posto'' – žale se trgovaci na pijaci "Ciglane".