Vijesti
Svijet
Napeto u Aziji
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in: Velika vjerovatnoća sukoba sa Sjeverom
17.05.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in: Velika vjerovatnoća sukoba sa Sjeverom
Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u srijedu kako postoji "velika vjerovatnoća" sukoba sa Sjevernom Korejom, koja nastavlja s razvojem svojih nuklearnih i raketnih programa za koje tvrdi da su joj potrebni kako bi se suprotstavila američkoj agresiji.
Njegovi komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je Jug, u kome se nalazi 28.500 američkih vojnika, saopćio kako želi da otvori kanal komunikacije sa Sjevernom Korejom, dok Moon provodi svoju politiku na dva kolosijeka koja uključuje sankcije i dijalog u pokušaju da obuzda svog susjeda.
Sjeverna Koreja ne taji činjenicu da radi na razvoju projektila s nuklerarnom bojevom glavom koji je u stanju da pogodi američko kopno i ignorirala je apele da prekine svoje nuklearne i raketne programe, čak i od Kine, njenog jedinog velikog saveznika.
Sjever je u nedjelju lansirao balističku raketu, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i tvrdeći da je to bio test njenog kapaciteta da nosi "nuklearnu bojevu glavu velikih dimenzija".
"Realnost je da ovdje postoji velika vjerovatnoća vojnog sukoba kod NLL (Sjeverne granične linije) i vojne demarkacione linije", izjavio je Moon u predsjedničkoj Plavoj kući.
Također je kazao kako izgleda da su nuklearni i raketni kapaciteti Sjevera u posljednje vrijeme rapidno napredovali, ali da je Jug spreman i u stanju je da uzvrati na sjevernokorejski napad.
Moon je pobijedio na izborima prošle sedmice zalažući se za umjereniji pristup prema Sjeveru i izjavio je nakon preuzimanja dužnosti da će istovremeno insistirati i na dijalogu i na pritisku, prenosi Reuters.