Vijesti
Svijet
Donald Trump odbijajući da održi iftar u Bijeloj kući, prekinuo 20-godišnju tradiciju
26.06.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Donald Trump odbijajući da održi iftar u Bijeloj kući, prekinuo 20-godišnju tradiciju
Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je 20-godišnu tradiciju kada je odbio održati iftar u Bijeloj kući tokom ramazana, svetog mjeseca posta kod muslimana.
Ovu tradiciju započela je Hillary Clinton 1996. godine kada je bila prva dama SAD-a. Bivši predsjednici George Bush i Barack Obama svake godine su, tokom njihovih mandata, u Bijeloj kući priređivali iftare. Međutim, prema riječima državnog sekretara Rexa Tillersona, Trump je odbio zahtjev Kancelarije za religije i globalne poslove za održavanje iftara.
Trump je muslimanima sinoć kratko čestitao praznik.
"U ime stanovnika Amerike, moja suruga Melania i ja šaljemo tople pozdrave onima koji slave Bajram. Tokom mjeseca ramazana, podsjetili smo se na važnost milosti, suosjećanja i dobre volje. Sa muslimanima širom svijeta, Amerika obnavlja posvećenost poštivanju ovih vrijednosti", izjavio je Trump.
Brojni stanovnici SAD-a ogorčeni su Trumpovom anti-muslimanskom retorikom. Otkako je došao na vlast, novi američki predsjednik naložio je pažljivo nadgledanje američkih džamija te je uveo potpunu zabranu ulaska u zemlju stanovnicima iz nekoliko muslimanskih zemalja. Odbijanjem iftara u Bijeloj kući, povećao je broj onih koji su protiv njegove politike.
Podsjećamo, Trump je nedavno posjetio Saudijsku Arabiju gdje je ublažio njegov ton o Islamu.