Vijesti
Svijet
Trump i Abe najavili konkretne korake protiv Sjeverne Koreje
31.07.2017. 12:00
Izvor: 24sata.info
Trump i Abe najavili konkretne korake protiv Sjeverne Koreje
Japanski premijer Shinzo Abe razgovarao je sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i dogovorio potrebu snažnijeg djelovanja u vezi sa Sjevernom Korejom, i to samo nekoliko sati nakon što je američka ambasadorica u UN-u rekla da je „Washingtonu dosta priče o Sjevernoj Koreji“.
Nikki Haley, ambasadorica SAD-a u UN-u, u izjavi je navela da Kina mora odlučiti da li je spremna podržati snažnije UN sankcije protiv Pyongyanga, a zbog novog testiranja balističke rakete u petak.

Nova rezolucija koja ne pojačava značajno međunarodni pritisak „nema vrijednosti“ rekla je Haley pozivajući Japan i Južnu Koreju da urade više.

Abe je rekao novinarima nakon razgovora sa Trumpom da novi napori međunarodne zajednice za pronalaskom mirnog riješenja tek trebaju polučiti rezultate, a s obzirom na eskalaciju koju je izazvao sjevernokorejski režim.

- Međunarodna zajednica, uključujući Rusiju i Kinu, mora ovo shvatiti ozbiljne i poduzeti jači pritisak – rekao je Abe, dodajući da će SAD i Japan učiniti i konkretne korake, ali nije precizirao koje. Abe i Trump nisu razgovarali o vojnoj akciji niti o tome gdje je crvena linija za Sjevernu Koreju. Bijela kuća je saopćila da su se dva lidera složila da je Sjeverna Koreja teška i rastuća prijetnja SAD-u, Japanu, Sjevernoj Koreji i drugim državama, javlja BBC.