Vijesti
Svijet
Francuska vlada odlučila da Brigitte Macron neće dobiti funkciju prve dame
09.08.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Francuska vlada odlučila da Brigitte Macron neće dobiti funkciju prve dame
Supruzi francuskog predsjednika Brigitte Macron neće biti dodijeljen službeni status prve dame, niti će raspolagati budžetom, saopćila je francuska vlada, priznajući volju građana izraženu u peticiji koju je potpisalo više od 275.000 Francuza.
Predsjednikovi pomoćnici insistiraju na tome da njena uloga bude isključivo javna, a ne politička.
Iz Jelisejske palače se još nisu oglasili povodom ovoga, ali su zvaničnici bili prinuđeni da reaguju nakon što je peticiju protiv davanja ovakvog statusa Macronovoj supruzi potpisalo više od 275.000 ljudi u dvije sedmice.
"Brigitte Macron ima ulogu i odgovornosti. Tražimo transparentnost i da se objasni koja sredstva ima na raspolaganju. Nema izmjene Ustava, nema novih sredstava, nema plate za Brigitte Macron. Zaustavite licemjerje", napisao je glasnogovornik francuske vlade Christophe Castaner na svom Twitter profilu.
"Ne govorimo o poslu, već o njenom statusu. Predsjednikova supruga ne prima i neće primati naknadu, iako je stalno uz svog supruga", rekao je Castaner u intervjuu za francusku televiziju.
Podsjećamo, ovo se događa u vrijeme kada Macron predlaže zakon koji bi francuskim parlamentarcima zabranio zapošljavanje rođaka i članova porodice.