Vijesti
Svijet
Katalonski parlament danas potvrđuje referendum o nezavisnosti
06.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Katalonski parlament danas potvrđuje referendum o nezavisnosti
Katalonski poslanici danas glasaju o prijedlogu zakona koji će omogućiti regionalnim vlastima da zvanično sazovu referendum o nezavisnosti od Španije za 1. oktobar, konkretizujući višegodišnji prkos centralnim vlastima, koje smatraju takvo glasanje nelegalnim.
Takozvani "prijedlog referenduma", uveden u posljednji čas na dnevni red današnje plenarne sjednice regionalnog parlamenta, najvjerovatnije će usvojiti većina koja se zalaže za nezavisnost, otvarajući put za ozvaničenje planova za glasanje, prenosi AP.
Vladajuća koalicija Katalonija koja se zalaže za nezavisnost, u regiji u kojoj je snažni katalonski identitet stvoren zbog vlastitog jezika i tradicije, tvrdi da će prijedlog legitimizirati obavezujuće glasanje o odcjepljenju od Španije na temelju prava o samoodređenju.
Španska vlada smatra, ipak, da referendum krši ustav zemlje jer samo centralne vlasti mogu pokrenuti takvu inicijativu. Premijer Mariano Rajoy obećao je koristiti sve zakonske mjere kako do toga ne bi došlo.
Rajoy nastoji pronaći balans ublažavanjem separatističkog prkosa i suzdržavanjem od najdramatičnijih mjera - kao što je ukidanje autonomnih oblasti Katalonije li proglašavanje vanrednog stanja koje bi neminovno uvuklo i vojsku i dodatno bi rasplamsalo antišpansko raspoloženje.
Glasanje također ne priznaje veći dio opozicije na nacionalnom nivou. Čelnici Socijalista i protržišne stranke Ciudadanos izrazili su podršku konzervativnoj vladi u suprotstavljanju referendumu.
Sa svojih 7,5 miliona stanovnika, prosperitetna regija Katalonije s Barcelonom kao prijestonicom, stvara petinu španskog bruto društvenog proizvoda i uživa široku samoupravu, rukovodeći vlastitom policijom i sa značajnim ovlastima na poljima zdravstva i obrazovanja. Ključna polja kao što su porezi, vanjski poslovi i većina infrastruktura međutim, u rukama su španske vlade.