Vijesti
Svijet
Učenik zapucao po vršnjacima u školi u Washingtonu: Ubio jednog, a ranio troje
14.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Učenik zapucao po vršnjacima u školi u Washingtonu: Ubio jednog, a ranio troje
Učenik srednje škole Freeman u Spokane okrugu u Washingtonu ušao je s oružjem u hodnik u počeo pucati po svojim vršnjacima. Ubio je jednog, a ranio tri.
Kako je rekao šerif ovog okruga Ozzie Knezovich, napadač je kod sebe imao arsenal oružja među kojima je puška i pištolj.
"Izvadio je oružje i pokušao je pucati iz prvog, ali nije uspio. Uzeo je naredno oružje i kada mu je prišao učenik upucao ga je. Nije preživio. Potom je napadač nastavio pucati po hodniku i ranio je troje učenika. Svi su prebačeni u bolnicu", rekao je Knezovich.
Razoružao ga je civil i čuvao dok nije došla policija u školskom pritvoru. Kako su rekli učenici, krvavi pohod dogodio se tokom časa biologije na drugom spratu.
"Ostavljala sam ruksak kada sam čula pucanj. Okrenula sam se i vidjela ga kako šeta. Imao je pištolj. Bio je potpuno smiren. Nekoga je upucao u glavu i nastavio hodati hodnikom. Djevojka je vrištala 'Pomozite mi, pomozite mi'. Bila je pogođena u leđa. S moje desne strane je bio dječak koji je upucan u glavu", kazala je 14-godišnja učenica Elisa Vigil.
Do škole je došao školskim autobusom, a oružje je skrivao u torbi. Srednja škola Freeman ima samo 372 učenika jer je napravljena u maloj zajednici blizu grada Spokane. Svi su se poznavali međusobno.
"Napadač je predao poruku svom prijatelji i rekao da će uraditi nešto glupo zbog čega će ga ili ubiti ili zatvoriti. Učinio je to prije nekoliko sedmica", rekao je neko od mještana.
Michale Harper (15) bio je najbolji prijatelj napadač. Kazao je kako je bio čudan i da je volio show "Breaking Bad".
"Nije izgledao kaoo osoba koja ima problema. Uvijek je bio fin, zabavan ali i čudan", rekao je.
Uspaničeno učenici skrivali su se u učionici i nazvali roditelje koji su odmah potrčali ka školi ispred koje su zatekli veliki broj policijskih vozila i hitne pomoći. Policija istražuje ovaj slučaj. Nije saopćeno u kakvom stanju se nalazi napadač.