Vijesti
Svijet
Merkel danas na sjednici Bundestaga, očekuje se burna rasprava
21.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Merkel danas na sjednici Bundestaga, očekuje se burna rasprava
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će se suočiti s turbulentnom sjednicom parlamenta nakon propasti pregovora o formiranju koalicijske vlade pod njenim vodstvom.
Zastupnici populističke antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) namjeravaju iskoristi propast pregovora kancelarkinih konzervativaca, Slobodnih demokrata (FDP) koji favoriziraju interese poslovne zajednice i Zelenih kao znak zalaza njene ere.
Sjednica Bundestaga bit će drugi put da su se 92 zastupnika AfD-a pojavila u parlamentu nakon što je njihova stranka, kao prva velika desničarska stranka, ušla u parlament od Drugog svjetskog rata.
No dok se u Bundestagu mogu očekivati užarene scene stvarna politička aktivnost odvijat će se iza scene i glavni politički akteri bit će izloženi sve većem pritisku da se vrate pregovaračkom stolu i stvore novu koaliciju kako bi se izbjeglo ponavljanje izbora.
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier danas se sastaje s vođama FDP-a Christianom Lindnerom i Zelenih Simone Peter i Cemom Ozdemirom kako bi vidio je li moguće obnoviti trostrane pregovore o koaliciji s CDU i CSU.
Merkel je jučer izjavila kako daje prednost novim izborima pred formiranjem manjinske vlade.