Vijesti
Svijet
SAD: Ukoliko dođe do rata, Sjeverna Koreja će biti uništena
30.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
SAD: Ukoliko dođe do rata, Sjeverna Koreja će biti uništena
Nekoliko sati nakon najnovijeg testiranja balističkih raketa, američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley pozvala je sve zemlje da prekinu diplomatske i trgovačke veze s Pjongjangom.
"Nikada nismo tražili rat sa Sjevernom Korejom, što je i danas slučaj. Ukoliko dođe do rata, to će biti zbog kontinuirane agresije, čije smo žrtve bili jučer. Ne treba praviti nikakve greške i režim Sjeverne Koreje će biti potpuno uništen", rekla je Haley na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.
Sjeverna Koreja je tvrdila da je raketa bila najsnažnija do sada i da je bilo moguće da stigne i do SAD-a. U septembru su također testirali svoju šestu nuklearnu bombu koja je dio njihovog programa samoodbrane.
Vojna vježba SAD-a i Sjeverne Koreje trebala bi biti održana u decembru.
Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa rekla je da su imali brojne opcije kada je riječ o suprotstavljanju balističkim i programima nuklearnog naoružanja, ali da su se opredijelili za diplomatiju.
Ipak, predsjednik Trump je prozvao lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, opisujući ga kao "malog raketnog čovjeka" i "bolesno štene" tokom govora u Missouriju u srijedu. S druge strane, Kim Jong-un je uzvratio Trumpu i nazvao ga "uplašenim psom" i "gangsterom koji se voli igrati vatrom".
Trump se u srijedu oglasio na Twitteru gdje je napisao da je razgovarao s predsjednikom Xi Jinpingom o dodatnim većim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.
Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley rekla je da su SAD od Kine zatražile da prekine snabdijevanje komunista naftom. Također, strategija koju je Trump često promovisao, a to je oslanjanje na Kinu da iskoristi svoj diktatorski utjecaj na Sjevernu Koreju, nije dovela do smanjenja tenzija.
Kineski zamjenik ambasadora u UN-u Wu Haitao rekao je da je trenutna situacija ozbiljna te je pozvao sve strane da se drže ograničenja, primjenjuju sankcije UN-a i teže brzom dijalogu i pregovorima.
Ruski ambasador UN-a Vasili Nebenzija rekao je da je njegova zemlja duboko razočarana zbog lansiranja rakete u Sjevernoj Koreji, pozivajući sve strane da zaustave "spiralu napetosti".
Sjevejrna Koreja je izjavila da je ove nedjelje raketa dostigla visinu od 2.780 milja i da je za 53 minute prešla 590 milja.