Vijesti
Svijet
SAD i Južna Koreja započele zračne vojne vježbe uprkos prijetnjama Pjongjanga
04.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
SAD i Južna Koreja započele zračne vojne vježbe uprkos prijetnjama Pjongjanga
Zajedničke zračne vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje u kojima učestvuju stotine ratnih aviona započele su uprkos ozbiljnim prijetnjama Pjongjanga i pozivima Moskve da se izbjegnu provokacije nakon što je Sjeverna Koreja nedavno ponovo testirala svoje projektile.
Vježbe Vigilant Ace 18 za koje Seul tvrdi da su isključivo "odbrambene prirode" podrazumijevaju korištenje nekoliko stotina američkih i južnokorejskih aviona i demonstraciju vještina njihovih pilota koji su simulirali napade na sjevernokorejske objekte s nuklearnim oružjem i projektilima, a izvođene su po nekoliko različitih scenarija.
U vježbama će prvi put učestvovati šest F-12 Raptor aviona koji su stigli u Južnu Koreju specijalno za "ratne igre" zajedno sa šest F-35A aviona.
Dio američke vojske koji učestvuje u vježbama koristi i nekoliko F-35B aviona polijetat će iz japanske baze, gdje su i stacionirani.
Radi se o najvećoj kombiniranoj vježbi saveznika do sada, a koristit će se i mnogi drugi borbeni avioni obje strane, među kojima su i američki B-1B Lancer strateški bombarderi te avion za "električni rat" koji se nalazi na nosaču.
U vježbama će učestvovati 12.000 vojnika i 230 borbenih aviona, a trajat će do 8. decembra.
Nekoliko dana nakon što su vježbe najavljene, Sjeverna Koreja je testirala svoj novi projektil Hwasong-15 za koji tvrdi da može pogoditi bilo koju lokaciju na američkoj teritoriji. Pjongjang je kritikovao vježbe te saopćio da koalicija izaziva nuklearni rat.
"Trumpov tim želi nuklearni rat, to je ekstremno opasno nuklearno 'kockanje' na Korejskom poluotoku", saopćilo je ranije sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.
Seul je odbacio optužbe ističući da su vježbe isključivo odbrambene prirode te naveo da će se tražiti mirno rješenje krize.
U međuvremenu su se pojavile informacije da je južnokorejska vojska formirala "jedinicu za dekapitaciju", čiji je zadatak ubiti sjevernokorejskog vođu Kima Jong-una u slučaju rata.