Vijesti
Svijet
Britanska policija spriječila atentat na premijerku Theresu May
06.12.2017. 12:00
Izvor: 24sata.info
Britanska policija spriječila atentat na premijerku Theresu May
Dva muškarca su optužena za planiranje atentata na britansku premijerku Theresu May, javlja AFP pozivajući se na britanske medije. Oni će se danas pojaviti pred sudom.
Naa'imur Zakariyah Rahman (20) i Mohammed Aqib Imran (21) osumnjičeni su da su planirali dignuti u zrak sigurnosne barijere ispred sjedišta vlade u Downing Streetu, a potom "izbosti May do smrti", navedno je.

Informacije su objavljene dan nakon što je Amber Rudd, ministrica unutrašnjih poslova, izjavila u parlamentu da su 22 planirana teroristička napada spriječena još od ubistva britanskog vojnika na londonskoj ulici 2013. godine.

"Velika Britanija se suočava sa snažnom prijetnjom koja je višestruka i raste dinamikom koju nismo ranije vidjeli", jučer je saopćila londonska policija.

Otvoreno je više od 500 antiterorističkih istraga protiv 3.000 osoba, a ranije je pod istragom bilo više od 20.000 osoba. Ove godine zabilježeno je pet terorističkih napada u Velikoj Britaniji u kojima je poginulo 36 osoba, a više od 200 ranjeno. Za četiri je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIL.