Vijesti
Svijet
SAD će ispitati vojnu saradnju BiH i drugih zemalja Balkana s Rusijom
21.12.2017. 12:00
Izvor: 24sata.info
SAD će ispitati vojnu saradnju BiH i drugih zemalja Balkana s Rusijom
Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa State Departmentom, po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procjenu saradnje svih država zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane te izvještaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tijela, saznaje Fena.
Izvještaj će, kako se navodi u federalnom zakonu koji precizira budžet i planove za odbranu SAD za 2018. godinu, sadržavati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova i Makedonije sa Rusijom. Zakon je krajem prošle sedmice stupio na snagu, a tekst je objavljen na internet stranici američkog Kongresa.

"Izvještaj mora sadržavati procjenu sigunosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vrijedne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vježbama sa Rusijom u istom periodu, te opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regije sa Rusijom", navodi se novom u američkom zakonu.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati upoznati i sa procjenom o "obavještajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom", te o posljedicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regije i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

Također, tražit će se iste procjene i informacije o saradnji država sa Sjedinjenim Američkim Državama te opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir.

Dokument koji će američko ministarstvo odbrane i State Department dostaviti komitetima Kongresa će, kako je precizirano, biti javan, ali će moći sadržavati dijelove koji neće biti dostupni javnosti. Osim toga, u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na "prijetnju Ruske Federacije" interesima SAD širom svijeta.