Vijesti
Svijet
Istraživanje: Povjerenje Amerikanaca u Trumpa strmoglavo palo
22.01.2018. 12:00
Izvor: 24sata.info
Istraživanje: Povjerenje Amerikanaca u Trumpa strmoglavo palo
Povjerenje u američke institucije, posebno vladu, oštro je palo tokom prve godine mandata predsjednika Donalda Trumpa, prema vodećem istraživanju objavljenome uoči Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu.
Godišnji izvještaj Edelman Trust Barometer pokazuje da je cjelokupno povjerenje u četiri institucije koje se ispitivalo - vladu, medije, firme i nevladine organizacije - palo oštrije u SAD-u nego u bilo kojoj drugoj zemlji obuhvaćenoj istraživanjem.

Trump je prekinuo predsjedničku tradiciju i u više navrata je osuđivao medije i pravosuđe, a kritičari kažu da njegovi napadi potkopavaju povjerenje javnosti u te institucije.

Suprotno se dogodilo u Kini

Suprotno se dogodilo s Kinom. Zemlja u kojoj se ostvarilo najveće povjerenje građana je Kina, nakon godinu dana u kojoj je predsjednik Xi Jinping učvrstio svoju moć na trijumfalnome stranačkom kongresu.

Povjerenje u kinesku vladu skočilo je osam postotnih bodova na 84 posto. U SAD-u je palo 14 bodova na 33 posto.

"U SAD-u traje kriza povjerenja, koja je bez presedana", rekao je Richard Edelman, voditelj firme koja je istraživanje provela, prenosi Hina.

Xi je bio glavna vijest u Davosu prošle godine, u danima prije no što je Trump inauguriran. Ove godine, glavna atrakcija je Trump. Očekuje se da će braniti svoju politiku "Amerika prvo" u govoru završnog dana konferencije u švicarskim Alpama koja od 23. do 25. januara okuplja političare, predsjednike uprava, bankare i slavne osobe.

Prvi put zabilježen strmoglavi pad

Naglašavajući eroziju povjerenja u SAD-u, Edelman je rekao da je to prvi put otkad se istraživanje počelo provodi prije 18 godina da takav strmoglavi pad nije povezan sa specifičnim događajima poput ekonomske krize ili katastrofe, poput nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011.

Umjesto toga, ovo se zbiva u doba kad američka privreda pokazuje solidan rast a stanje na berzovnim tržištima pokazuje rekordne visine.

"Uobičajeno je da kad stvari idu dobro i povjerenje bude dosta dobro", rekao je Edelman. "Umjesto toga, ovdje postoji nepovezanost između povjerenja i privrednih rezultata".