Vijesti
Svijet
Oglasio se Tsipras: Na protestima je bilo nekoliko hiljada ljudi, a ne milion
05.02.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Oglasio se Tsipras: Na protestima je bilo nekoliko hiljada ljudi, a ne milion
Iz kabineta premijera Grčke Alexisa Tsiprasa saopćeno je kako se Vlada Grčke fokusira na nacionalni interes te da će bilo kakvo drugačije ponašanje dovest do poraza nacije. Tsipras je naveo da se na ulicama Atine okupilo nekoliko hiljada ljudi i da organizator nije ispunio očekivanja da na proteste izvede milion osoba.
Kabinet premijera Grčke navodi da većina Grka smatra da se problemi vanjske politike moraju rješavati bez netolerancije i fanatizma te da je isti slučaj i s kompromisom Grčke sa vlastima u Makedoniji u vezi imena ove zemlje.
"Vlada se fokusira na nacionalni interes, umjerenost, obazrivost i insistira na saradnji, razumijevanju i zajedničkom razvoju", poručio je Tsipras.
Podsjećamo, hiljade Grka izašlo je danas na ulice zbog višegodišnjeg spora s Makedonijom oko imena.
Okupljeni su uzvikivali "Makedonija je grčka i samo grčka", a kompozitor državne himne Mikis Theodorokis je kazao da Grčka nikada neće dozvoliti drugoj zemlji da nosi ime Makedonija.
Protesti su organizovani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Matthew Nimetz posjetio Atinu i Skopje, gdje je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rješenja 25-godišnjeg spora.
Posljednji paket prijedloga Nimetza utvrđen je nakon posljednje runde razgovora Nimetza sa ministrima vanjskih poslova dviju država u New Yorku, 17. januara, ali dosad nije zvanično predstavljen.
Prema saznanjima medija, u pitanju je pet prijedloga: Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skopje), Vardarska Republika Makedonija.
Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.