Vijesti
Svijet
Izrael i Australija zajednički osujetili teroristički plan za rušenje aviona
22.02.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Izrael i Australija zajednički osujetili teroristički plan za rušenje aviona
Izrael je pomogao australskim vlastima u sprečavanju terorističkog plana koji je podrazumijevao rušenje aviona u Australiji prošle godine, potvrdile su tek sada obje zemlje.
Australska policija je uhapsila i optužila dvojicu braće u julu prošle godine za planiranje terorističkog napada pomoću bombe u avionu koji je letio iz Sydneyja prema Abu Dhabiju. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pohvalio obavještajne agencije svoje zemlje zbog sprečavanja "nezamislivog pokolja".
Vlasti su saopćile da su teroristi bili povezani s terorističkom grupom IDIL. Bomba ručne izrade je bila sakrivena u mlinu za meso koji je trebao biti unesen u avion 15. jula, ali nije prošla sigurnosnu provjeru nakon što je plan otkazan iz nepoznatog razloga.
Policija je saopćila da su osumnjičeni nakon propadanja prvog plana napravili improvizirani hemijski uređaj dizajniran da ispusti hidrogen sulfid. Kasnije su u Sydneyju uhapšeni Australci libanskog porijekla, braća Khaled Khayat (49) i Mahmoud Khayat (32) i optuženi za pripremu ili planiranje terorističkog napada.
Napadi su spriječeni zahvaljujući dojavi vojne obavještajne grupe Unit 8200 koja se povezuje s Američkom nacionalnom agencijom za sigurnost, što je u konačnici dovelo do hapšenja pomenutih muškaraca.
"Izraelske obavještajne službe su spriječile rušenje australskog aviona, bio bi to nezamisliv pokolj. Također, to bi dovelo do velikih problema u globalnom zračnom transportu, a ovo je samo jedan od brojnih terorističkih planova koje smo osujetili širom svijeta", izjavio je Netanyahu.
Australski ministar unutrašnjih poslova Peter Dutton je zahvalan Izraelu.
"Avion kompanije Etihad je zamalo raznesen u letu, to bi rezultiralo smrću stotina ljudi. Zahvalni smo Izraelu na pomoći", kazao je Dutton.