Vijesti
Društvo i ekonomija
Muhamed Pilav: Možemo zaposliti još 500 radnika, ali ko nam garantuje da ćemo imati sirovine
30.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Muhamed Pilav: Možemo zaposliti još 500 radnika, ali ko nam garantuje da ćemo imati sirovine
Drvoprerađivači iz BiH u ozbiljnim su problemima zbog nestašice sirovine. Godinama su upozoravali na potrebu donošenja zakona kojima će se zaštititi šume i destimulisati izvoz sirovog drveta, ali sirovina i dalje odlazi iz BiH.
Tim povodom razgovarali smo s Muhamedom Pilavom, direktorom fojničke kompanije za proizvodnju namještaja MS&Wood i potpredsjednikom Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH, koji smatra da BiH ima potencijala za enormnu ekspanziju izvoza namještaja, ukoliko država obavi svoj zadatak.
Kao direktor svjetski uspješne kompanije iz BiH Pilav nam govori kako ima ponudu za otvaranje još dvije fabrike i upošljavanje novih 500 radnika, ali ne može ništa bez sirovine.
"Nemamo problem sa znanjem, investicijom, niti s voljom. Osnovni i u ovom trenutku nerješiv problem su sirovine, to jeste drvo. U planu je zapošljavanje velikog broja radnika. Međutim, to više, nažalost, ne ovisi o nama. Ako preuzmemo obaveze i otvorimo dvije nove fabrike, ko nam može garantovati da ćemo imati dovoljno sirovine", pita se Pilav.
Novi zakon
Drvoprerađivači u BiH bore se s nestašicom dobara već nekoliko godina. Prošle godine oba entiteta su uvela šestomjesečnu mjeru zabrane prometa trupaca koja nije donijela skoro nikakve rezultate. Početkom aprila ova zabrana je ukinuta. Iz RS-a sada traže zabranu izvoza sirovine, a iz FBiH uvođenje taksi na proizvode koji se najviše izvoze.
Prema Pilavom mišljenju, najbolje rješenje je novi zakon koji bi u cijelosti regulisao pitanja uzgoja, razvoja i eksploatacije šuma na korist svih građana ove države i zaposlenih u šumarijama i drvnoj industriji u BiH.
"Ovo što sada imamo vodi ka uništenju šuma i uništenju cijele drvne industrije, a posebno industrije namještaja. Naša kompanija proizvodi stolice i drugi namještaj koji gotovo u cijelosti izvozimo na četiri kontinenta. Mada se radi o najvišem stepenu finalne obrade drveta, nemamo nikakav poseban status u lancu raspodjele drveta potrebnog za proizvodnju. Zato smo primorani da već godinama uvozimo bukvu iz Hrvatske kako bismo zadovoljili zahtjeve naših kupaca", govori nam Pilav.
Oba bh. entiteta imaju dovoljno kapaciteta koji imaju potrebu za kompletnom količinom drvnog sortimenta iz naše zemlje. Međutim, drvoprerađivači u BiH imaju problem osiguravanja drveta kao osnovne sirovine za rad te su prinuđeni uvoziti drvo iz susjednih zemalja ili drugih tržišta. Nedostaje im prije svega bukve, hrasta, jasena i oraha od kojih se radi masivni namještaj za izvoz.
I pored nestašice sirovine, bh. drvna industrija bilježi rast izvoza svake godine. Pilav se složio s nama kako je ovo jedna od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Kako kaže, prošle godine se uvjerio i da su mladi zainteresirani za ovu granu industrije kada je MS&Wood ponudio stipendije i posao svim učenicima koji upišu i završe drvoprerađivačku školu.
"Mladi su željni rada. Žele napredovati i vole izazove. Nakon naše odluke o stipendiranju učenika, s našom obavezom da ih zaposlimo, porastao je interes za školovanje i rad u našoj fabrici, u kojoj proizvodimo namještaj visoke vrijednosti i vrhunskog kvalteta, a za koji dobijamo svjetske nagrade i priznanja. Mladi žele raditi u našoj fabrici. Mi smo omogućili izvanredne uvjete za rad u jednom zdravom poslovnom okruženju. Još samo da država uradi svoj dio posla i kreira ambijent za podizanje nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje, što bi nam omogućilo veću produktivnost, ali i sigurne i veće zarade, imali bismo najbolje uvjete za enormnu ekspanziju", ističe Pilav.
Nažalost, nestašica sirovine direktno utječe na povećanje troškova proizvodnje, što drvoprerađivače u konačnici čini manje konkurentnim na tržištu. Kompanija MS&Wood uspjela se održati proteklih godina pa čak i povećati izvoz.
Znanje i angažman
Pitamo Pilava koja je tajna uspjeha fojničke kompanije, a on nam odgovara "znanje i angažman".
"Mnogo smo investirali u edukaciju uposlenika. Već nekoliko godina djeluje naš MS&WOOD College u kojem primjenjujemo teoriju i praksu u smislu cjeloživotnog učenja. S druge strane, imamo veoma motivirane radnice i radnike koji su spremni učiti i podizati nivo svog ukupnog angažmana, s ciljem da svi zajedno naš brend učinimo globalno etabliranim", naglašava Pilav.
Za uspjeh je uvijek važno biti korak ispred konkurencije, smatra Pilav. Dok konkurencija u svijetu postaje sve veća, naša zemlja gubi konkurentnost u drvnoj industriji jer mora uvoziti drvo iz drugih zemalja.
"Konkurencija u svijetu je izuzetno velika. Tek kada odete na neki od svjetskih sajmova steknete uvid o kakvom se tržištu radi. I pored toga mi uspijevamo već nekoliko godina u nizu demonstrirati izvrsnost i to u oblasti koja se posebno cijeni, a tiče se inovativnog dizajniranog visokokvalitetnog namještaja. BiH ima odlične proizvođače namještaja i to se vidi ne samo po suficitu koji ova grana industrije ostvaruje, već i po našoj prisutnosti na inozemnim tržištima i međunarodnim smotrama najnovijih postignuća u industriji namještaja", rekao nam je direktor.
S obzirom na kvalitetne proizvode i radnike, ne čudi kako fojnička kompanija proizvodi i za poznatog švedskog proizvođača namještaja IKEA-u. Usvajanjem izmijenjenog Zakona o akcizama BiH, zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika izjavila je kako postoji mogućnost da će jedan od benefita novog zakona biti dolazak IKEA-e u BiH. Kao jedan od glavnih partnera IKEA-e iz BiH, Pilav je rekao kako nema komentar na dolazak ove kompanije u BiH.
Pilav je nedavno okupirao pažnju javnosti kad je kritikovao vlasti u BiH zbog kolona radnika koji napuštaju našu zemlju. U svojoj kolumni on se kao poslodavac javno obavezao da će svaku marku za koju ga država rastereti, povećati plaće radnicima dvostruko više od tog iznosa.
"Danas sam pročitao podatak da je prošle godine samo u Njemačku i Sloveniju iz BiH otišlo 25.000 ljudi. Vlasti moraju provesti reforme do kraja, to jeste smanjiti poreze i doprinose za pola, kako su najavili na početku ovog mandata. Tada će se steći uvjeti za povećanje plaća, što će onda dodatno motivirati ljude da ostaju ovdje. U protivnom, bit će krivi za ovaj sada već masovni egzodus kojem svjedočimo", kritičan je Pilav.
Drvna industrija u BiH zapošljava više od 30.000 ljudi i svake godine bilježi rast izvoza, dok je podrška vlasti zanemariva. Postoji mogućnost kako će entitetske vlade uskoro dogovoriti mjere koje će smanjiti izvoz sirovine iz BiH. Ipak, dugoročno rješenje, naglašava Pilav na kraju razgovora, je novi zakon.