Vijesti
Svijet
Iranski političari zapalili američku zastavu u parlamentu i pjevali "smrt Americi"
09.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Iranski političari zapalili američku zastavu u parlamentu i pjevali "smrt Americi"
Iranski političari zapalili su američku zastavu te pjevali "smrt Americi" za vrijeme sjednice parlamenta. Razlog je odluka Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom.
Nakon Trumpove odluke o povlačenju i nametanju novih ekonomskih sankcija Iranu, iranski političari su održali proteste u parlamentu te su, osim paljenja američke zastave, zapalili i dio nuklearnog sporazuma.
Zvaničnici u Teheranu su izjavili da se taj sporazum može spasiti, a predsjedavajući iranskog Parlamenta je izjavio kako je odluka Bijele kuće “diplomatska predstava” koja može doprinijeti samo izolaciji SAD-a.
Evropske sile su ulagale sve napore da održe ovaj sporazum živim, a Velika Britanija, Francuska, Njemačka i EU predstavljaju većinu od sedam potpisnica sporazuma koji je zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA). Osim njih potpisnice su još Kina, SAD i Iran.
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian izjavio je da sporazum nije mrtav, ali da je ovakva američka akcija stvorila veliki rizik od sukoba u regiji.
Dodao je da će Francuska naredne sedmice održati sastanak s Velikom Britanijom, Njemačkom i Iranom kako bi razgovarale o napretku.
Nakon što je Trump odlučio napustiti sporazum, premijerka Velike Britanije Theresa May, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekli su kako je ova odluka o povlačenju zapravo izazvala zabrinutost i žalost, ali i to da su ostale potpisnice posvećene sporazumu.
"Ističemo našu stalnu posvećenost Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA) jer je on važan za našu zajedničku sigurnost. Podsjećamo da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u rezoluciji 2231 jednoglasno podržalo ovaj sporazum. Ta rezolucija je međunarodni pravni okvir za rješavanje spora o iranskom nuklearnom programu. Pozivamo sve strane da budu predane potpunoj implementaciji i djeluju u skladu s odgovornostima”, kazali su u svom obraćanju.
Za američko nametanje sankcija Iranu, Macron je na Twitteru napisao da je zapravo riječ o nuklearnom oružju.