Vijesti
Svijet
Sjeverna Koreja prijeti da će otkazati susret s Trumpom
16.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Sjeverna Koreja prijeti da će otkazati susret s Trumpom
Sjeverna Koreja kazala je da će možda odustati od samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ukoliko Sjedinjene Američke Države unilateralno budu insistirale da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog naoružavanja.
Dugoočekivani sastanak između Trumpa i Kima Jong-una trebao bi biti održan 12. juna, ali u ljutitoj izjavi zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužio je SAD da daju neobuzdane izjave koje sadrže zlobne namjere. Prst je usmjerio ka savjetniku za nacionalnu sigurnost SAD-a Johnu Boltonu.
"Već smo ukazivali na Boltona u prošlosti i ne krijemo osjećaj odbojnosti prema njemu", rekao je Kim Kye-gwan.
Revolucionarni dogovor da će se Kim i Trump sastati objavljen je nakon što je Sjeverna koreja saopćila kako je posvećena denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Detalji o tome na šta su konkretno mislili nisu navedeni, ali je Sjeverna Koreja pozvala strane medije da svjedoče rastavljanju glavnog nuklearnog postrojenja koje će biti održano tokom ovog mjeseca.
Sada je sve upitno jer je zamjenik ministra vanjskih poslova kazao kako će razmotriti prisustvo sastanku ukoliko SAD budu insistirale na denuklearizaciji unilateralno. On uvažava veliko poštovanje lidera Sjeverne Koreje i učestvovao je u ranijim pregovorima sa SAD-om. Postoji vrlo mala šansa da ovu izjavu nije napisao sam Kim Jong-un.
Sjeverna Koreja je nakon svega stekla dojam kako se odrekla mnogo toga, a ništa nije dobila zauzvrat, jer su na snazi i dalje sve sankcije. Sjedinjene Američke Države su poručile kako će Sjeverna Koreja dobiti ekonomsku podršku ukoliko odustane od oružja, što je neprihvatljivo za Kima Jong-una.