Vijesti
Svijet
Erdogan: Novi izbori velika prilika za Tursku
31.05.2018. 12:00
Izvor: 24sata.info
Erdogan: Novi izbori velika prilika za Tursku
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio u srijedu da je novi predsjednički sistem "velika prilika" za Tursku i njen narod kako bi zemlja ostvarila dugoročne ciljeve.
"Predsjedničkim sistemom parlament ćemo učiniti jedinom instancom koja će donositi zakone", kazao je Erdogan u obraćanju na iftaru u Ankari.

Naglasio je kako će pravosuđe u Turskoj i dalje biti nepristrasno i nezavisno.

"Nema sumnje da će pravosuđe raditi nepristrasno i nezavisno u okruženju u kojem su zakonodavna i izvršna tijela uravnotežena", istakao je predsjednik Turske, dodajući da je vrlo bitno nastaviti s realizacijom zacrtanih ciljeva i narednih godina.

"Hajdemo svi zajedno ostvariti ciljeve Turske planirane do 2023. godine", rekao je Erdogan.

Istakao je da je veoma važno da zemlja nastavi s dosadašnjim ekonomskim rastom i progresom.

"Svi zajedno trebamo graditi osnovu na kojoj naša djeca mogu ostvariti viziju zemlje za 2053. i 2071. godinu", kazao je turski predsjednik.

Istakao je i kako je upravo zbog toga uoči predstojećih izbora 24. juna građanima obećao "snažan parlament, snažnu vlast i snažnu Tursku."

Podsjetio je i kako su planirana dodatna poboljšanja u sferi ekonomije, energetike i zdravstva prije 2023. godine, kada se obilježava stogodišnjica Republike Turske.

Inače, u Turskoj će se 24. juna održati predsjednički i parlamentarni izbori.