Vijesti
Svijet
Njemačka diskutuje o vojnom angažmanu u Siriji, socijaldemokrate negoduju
10.09.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Njemačka diskutuje o vojnom angažmanu u Siriji, socijaldemokrate negoduju
Vlada Njemačke saopćila je danas da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o mogućem vojnom angažmanu u Siriji, što je izazvalo negodovanje Socijaldemokratske stranke i pokrenulo novi konflikt u koaliciji kancelarke Angele Merkel.
Vojne akcije u inostranstvu su osjetljivo i nepopularno pitanje u Njemačkoj, imajući u vidu njenu nacističku prošlost.
Učešće u bilo kakvim vazdušnim udarima u Siriji dovelo bi Njemačku u konflikt sa Rusijom, koja je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
Vladin portparol Steffen Seibert izjavio je da je Njemačka razgovarala sa SAD i evropskim saveznicima o mogućem vojnom angažovanju ukoliko Assadove snage upotrijebe hemijsko oružje protiv pobunjenika u njihovom posljednjem uporištu u Idlibu.
Seibert je rekao na konferenciji za novinare da bi svaku eventualnu odluku o ovom pitanju morao da potvrdi parlament.
List "Bild" prethodno je pisao da njemačko Ministarstvo odbrane, koje vode konzervativci, proučava mogućnost uključivanja u vojnu akciju američkih, britanskih i francuskih snaga u budućnosti ukoliko vlasti u Damasku upotrijebe hemijsko oružje.
List navodi da bi parlament bio samo obaviješten o vojnoj akciji ukoliko bi bilo potrebno njeno brzo sprovođenje.
Andrea Nahles, lider SPD, odbacila je mogućnost da njena stranka, kao manji partner u vladajućoj koaliciji, podrži bilo kakvo učešće Njemačke u tome.