Vijesti
Svijet
Indoneziju pogodio novi jak potres
09.10.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Indoneziju pogodio novi jak potres
Još jedan jak potres pogodio je indonezijski grad Palu u utorak ujutro po lokalnom vremenu, nakon katastrofalnog podrhtavanja tla i cunamija koji su krajem prošlog mjeseca, prema trenutno raspoloživim podacima, odnijeli gotovo dvije hiljade ljudskih života.

Potres jačine 5,2 stepena zabilježen je u 4.15 sati ujutro po lokalnom vremenu (22.15 sati u ponedjeljak navečer po srednjoevropskom vremenu) pet kilometara sjeveroistočno od otoka Sulavesija, na dubini od 10 kilometara, kazao je portparol državne agencije za krizne situacije Sutopo Nugroho, prenosi "Index.hr".

- Činilo se na pet sekundi da je potres snažan - kazao je Nugroho, dodajući da je nastala panika, ali da nema izvještaja o šteti.

Ljudi su u strahu istrčali iz svojih kuća, pripovijeda stanovnik Palua Taufan.

- Svi su još traumatizirani zbog ranijih potresa - dodaje.

U potresu i cunamiju koji su 28. septembra pogodili Palu i druge dijelove pokrajine Središnji Sulavesi stradalo je 1.948 ljudi, objavila je agencija za krizne situacije.

Dužnosnici strahuju da je u nekoliko urušenih četvrti zatrpano još nekoliko stotina, a možda i nekoliko hiljada ljudi, čije su kuće zbrisane s lica zemlje u potresu jačine 7,4 stepeni.