Vijesti
Svijet
Erdogan o detaljima: Khashoggijevo ubistvo detaljno je isplanirano, umiješano 18 ljudi
23.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Erdogan o detaljima: Khashoggijevo ubistvo detaljno je isplanirano, umiješano 18 ljudi
Recep Tayip Erdogan je danas održao govor kroz koji je javnosti nastojao otkriti "golu istinu" vezanu za ubistvo Jamala Khashoggija, ali je ipak veliki dio svog govora posvetio već ranije poznatim činjenicama.
Jamal Khashoggi, saudijski novinar, ubijen je 2. oktobra 2018. godine nakon što je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi preuzeo dokumente koji su mu bili neophodni za vjenčanje. Međutim, nije izašao iz navedenog konzulata, a ubrzo je javnosti saopćeno kako je ubijen.
S obzirom na to da se ubistvo desilo u Istanbulu i da su saudijske vlasti također priznale da je riječ o nasilnoj smrti, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je prije nekoliko dana najavio da će danas održati govor u kojem će otkriti "golu istinu" vezanu za ovaj slučaj.
Iako je svjetska javnost očekivala puno otvoreniji nastup turskog predsjednika, Recep Tayip Erdogan i danas je bio poprilično rezervisan kada je riječ o davanju novih informacija vezanih za ubistvo. Erdogan je bio više orijentiran hronološki detaljnom opisivanju perioda prije, tokom i nakon ubistva, a danas je ostala posebno upečatljiva njegova izjava da je ubistvo detaljno isplanirano.
Erdogan je pohvalio vlast Saudijske Arabije koja je priznala da je riječ o ubistvu te je također izrazio otvorenu sumnju u 18 ljudi koje je i kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud okarakterizirao kao potencijalne ubice. Također, prvi čovjek Turske je naglasio kako su 15 osoba od njih 18 već ranije turski mediji označili kao umiješane u zločin, a tri osobe su uposlenici navedenog konzulata.
Također, Erdogan je istakao kako je i neko iz Turske bio detaljno upleten u ovaj slučaj i traži od saudijskih vlasti da mu daju odgovor ko je ta osoba. Isto tako, kazao je kako je izuzetno sumnjivo što još uvijek nema nikakvih podataka o tome gdje se nalazi tijelo ubijenog.
Erdogan je kazao da će zahtijevati da suđenje u ovom slučaju bude provedeno u Turskoj.