Vijesti
Svijet
Američki senat proglasio saudijskog princa odgovornim za ubistvo Khashoggija
14.12.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Američki senat proglasio saudijskog princa odgovornim za ubistvo Khashoggija
Američki senatori sinoć su glasali za rezoluciju koja predviđa prekid podrške Sjedinjenih Američkih Država Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu i to uprkos protivljenju predsjednika Donalda Trumpa.
Nacrt rezolucije, koji su predložili nezavisni senator Bernie Sanders i republikanac Mike Lee, dobio je sve više odobravanja nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.
Ipak, većina republikanaca se usprotivila pomenutoj rezoluciji, tvrdeći da bi njenim usvajanjem "otišli predaleko". Rezolucija mora proći Senat, ali i Predstavnički dom kako bi došla do Trumpovog stola gdje je mala vjerovatnoća da će biti i potpisana.
Glasajući za rezoluciju, senatori su se usprotivili Saudijskoj Arabiji i Trumpu, u jeku krize zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.
Senatori su, također, odobrili neobavezujući rezoluciju u kojoj se navodi da je za ubistvo Khashoggija odgovoran saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.
Glasanje je uslijedilo više od dva mjeseca nakon ubistva Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, za koje je Trump okolišao reći ko je odgovoran.