Vijesti
Svijet
Vrhovni sud zabranio Guaidu da napusti Venecuelu
30.01.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Vrhovni sud zabranio Guaidu da napusti Venecuelu
Vrhovni sud Venecuele zabranio je Juanu Guaidu, protivniku osporavanog venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, da napusti zemlju i naredio je da se zamrznu njegovi bankovni računi, prenosi BBC.
SAD i više od desetak latinoameričkih država, Kanada i Velika Britanija podržali su Guaida, koji je na čelu venecuelanskog Nacionalnog Kongresa - nakon što je sebe prošle nedjelje nazvao legitimnim predsjednikom. Istovremeno, Maduro koji među svojim saveznicima ima Rusiju, ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti.
U intervjuu koji je dao ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti u Karakasu, Maduro je rekao da je spreman da održi razgovore s opozicijom.
"Spreman sam da sjednem za pregovarački sto s opozicijom, tako da možemo da razgovaramo u korist Venecuele", rekao je.
Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Huga Chaveza. On je položio zakletvu za drugi mandat ovog mjeseca nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.
Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju tu južnoameričku državu.
Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak vojsku Venecuele da prihvati "miran i demokratski" transfer vlasti Madura na Guaida, kojeg je SAD priznao za privremenog predsjednika Venecuele, podsjeća Radio Slobodna Evropa.