Vijesti
Svijet
Tramp u obraćanju naciji poručio: Da ja nisam predsjednik SAD, sada bismo bili u velikom ratu
06.02.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Tramp u obraćanju naciji poručio: Da ja nisam predsjednik SAD, sada bismo bili u velikom ratu
Rekao da demokratski pokušaji "smiješnih stranačkih istraga" mogu naštetiti američkom napretku
Pred kompletnim Kongresom okupljenim u Vašingtonu američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u govoru o stanju nacije obećao je na granici s Meksikom "izgraditi zid" koji je uzrok duboke stranačke podjele te rekao da demokratski pokušaji "smiješnih stranačkih istraga" mogu naštetiti američkom napretku.


- U prošlosti većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Dat ću ga izgraditi - rekao je Tramp u svom drugom govoru o stanju nacije.

Tramp je došao govoriti pred oba doma Kongresa nekoliko sedmica nakon što je njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom doveo do historijsko duge privremene blokade vlade, koja je 25. januara prekinuta na tri sedmice, do 15. februara.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao "hitnom nacionalnom krizom", Tramp nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za finansiranje zida. Umjesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis oko pitanje imigracije.

- Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga, hajdemo sarađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom - pozvao je.


Foto: (AFP)
Demokrati zid smatraju bacanjem novaca, neučinkovitim i nemoralnim.

- Imamo moralnu zadaću stvoriti imigracijski sistem koji će štititi živote i radna mjesta naših građana - rekao je Tramp.

''Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal suradnje, kompromisa i zajedničkog dobra'', kazao je.

Istaknuo je i da program koji predstavlja "nije ni republikanski ni demokratski. To je program američkog naroda".

- Zajedno možemo okončati decenije političkih blokada, izliječiti stare rane, izgraditi nove koalicije, naći nova rješenja.

Demokratski senator Čak Šumer (Chuck Schumer) rekao je uoči govora kako ima osjećaj da se svake godine "predsjednik budi na dan govora o stanju nacije s nenadanom željom za jedinstvom. Ostala 364 dana predsjednik provodi vrijeme dijeleći nas".

Pozivajući na jedinstvo, američki je predsjednik naglasio da "pobjeda ne znači pobjedu za našu stranku, pobjeda znači pobjedu za našu zemlju".

Trampu iza leđa sjedila je nova predsjednica zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy), obučena u bijelo, kao i velik broj demokratskih zastupnica koje su time obilježile 100. godišnjicu ženskog prava glasa u Americi.

Pelosi je tu i tamo hladno zapljeskala Trampu, a uglavnom je sjedila prilično kamenog lica.

- Imamo u Kongresu više žena nego ikada prije - rekao je Tramp, na što su zastupnice Demokratske stranke ustale i zapljeskale, što je bio rijedak trenutak podrške republikanskom predsjedniku.

S druge strane, njegove pristaše nakon svakih nekoliko rečenica upućivali su mu pljesak, a više puta su i skandirali "USA, USA".

Trampov govor o stanju nacije slušali su zastupnici, članovi administracije, diplomatskog zbora, prva dama Melanija i kćerka Ivanka sa suprugom, kao i brojni posebni gosti.


Jedino što bi moglo zaustaviti ekonomsko čudo su "smiješne stranačke istrage".

Tramp je istaknuo da Sjedinjene Američke Države prolaze kroz ekonomsko čudo, da "Amerika pobjeđuje svaki dan. Stanje naše nacije je snažno".

Rekao je da američka ekonomija "izaziva zavist svijeta, vojska je najmoćnija na Zemlji".

- Ekonomsko čudo se događa u Sjedinjenim Američkim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne stranačke istrage - rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američke ekonomije.

To je izjavio u trenutku kada demokrati koji sada imaju kontrolu nad zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije, a posebni istražitelj bavi se ruskim miješanjem u izbore 2016.

Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trampa, ali je to prvi govor pred podijeljenim Kongresom, gdje republikanci imaju većinu u Senatu, a demokrati u zastupničkom domu.

Tramp je potvrdio, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom sastati 27. i 28. februara u Vijetnamu.

Puno posla ostaje napraviti kada se radi o Sjevernoj Koreji, istaknuo je Tramp, ali i naglasio da je znak napretka što je Pjongjang zaustavio nuklearne probe i 15 mjeseci nije bilo lansiranja.

- Da ja nisam izabran za predsjednika SAD, sada bismo bili, prema mom mišljenju, u velikom ratu sa Sjevernom Korejom.

Odnose s Kimom, s kojim se sastao na historijskom samitu 12. juna prošle godine u Singapuru ocijenio je dobrima.

Narodu Venecuele Tramp je obećao američku podršku u njihovoj želji za slobodom. SAD, kao i još četrdesetak zemalja priznale su samoproglašenog predsjednika Huana Gvajda (Juan Guaido) za novog privremenog predsjednika Venecuele do novih izbora.

Govoreći o Kini, Tramp je upozorio tu zemlju da više neće moći "krasti radna mjesta i bogatstvo od Amerikanaca" i zatražio od Pekinga "strukturne promjene" kao i da prekine s nepravednim trgovinskim praksama.

- Imam veliko poštovanje prema predsjedniku Si Đinpingu i radimo s Kinom na novom trgovinskom sporazumu, ali on mora provesti stvarne strukturne promjene kako bi se okončale nepravedne trgovinske prakse, smanjio naš kronični deficit i zaštitila američka radna mjesta - rekao je Tramp, koji je s Kinom započeo pravi trgovinski rat.

Tramp i Si dogovorili su tromjesečno primirje na samitu u Buenos Ajresu 1. decembru. Otad se vode pregovori o trgovinskoj ravnoteži, poštivanju intelektualnog vlasništva i prijenosu tehnologije.

Dvojica čelnika trebala bi se sastati u februaru da bi osobno dogovorili najspornije tačke i postigli dogovor.

Tramp je osudio "radikalni režim" u Iranu i obećao da se Teheran nikada neće domoći nuklearnog oružja.

- Oni rade loše, loše stvari - kazao je Tramp, optužujući vladu u Teheranu da je antisemitska.

Tramp se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine, te potom nametnuo nove sankcije Teheranu, za koje kaže da su najstrože ikada nametnute nekoj zemlji.

Na temu Afganistana, rekao je da nije siguran hoće li se postići sporazum, ali i naglasio da vrijedi pokušati. Izrazio je nadu da će pregovori omogućiti SAD da smanji broj vojnika u Afganistanu i fokusira se na protuterorizam.

- Moja administracija vodi konstruktivne pregovore u Afganistanu s određenim brojem afganistanskih skupina, među kojima su i talibani - ističe Tramp.

Kako će pregovori napredovati, "bit ćemo u mogućnosti smanjiti nazočnost naših vojnika i koncentrirati se na protuterorizam. Ne znamo hoćemo li doći do sporazuma ili nećemo, ali znamo da je nakon dvije decenije rata vrijeme da se barem pokuša postići mir".

Tramp je istaknuo da će "nastaviti s vanjskom politikom koja na prvo mjesto stavlja američke interese". Istaknuo je i da SAD "neće nikada biti socijalistička država".