Vijesti
Svijet
Zahtjev iz Evropskog parlamenta: EU treba prekinuti sve pregovore sa Erdoganom
13.03.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Zahtjev iz Evropskog parlamenta: EU treba prekinuti sve pregovore sa Erdoganom
Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu rekla da bi Evropska unija trebala prekinuti pregovore s Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.
"Ova šutnja Vijeća podgrijava (Recep Tayyip) Erdoganov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj", rekla je holandska zastupnica i izvjestiteljica za Tursku i dodala da bi Vijeće trebalo prekinuti sve pregovore s Erdoganom.
Piri je u raspravi istaknula da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno poduzela po tom pitanju.
"Krše se ljudska prava, ugrožena je vladavina prava, a novim se Ustavom konsolidira Erdoganov autoritarni režim", rekla je Piri.
Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, govorio je o negativnom razvoju u pogledu vladavine prava i ljudskih prava u Turskoj.
Turska, istaknuo je on, ignorira vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija.
Komesar je, međutim, rekao da će Turska ostati strateški partner od velike važnosti za EU, i to u području migracija, borbe protiv terorizma i energetike.
"Naša saradnja putem instrumenta za izbjeglice dobar je primjer uspješne saradnje", kazao je Hahn i dodao da EU mora ostaviti "otvorene kanale" u odnosima prema Turskoj, ali da se mora tražiti od Turske da poštuje ljudska prava.
Predstavnica Vijeća Melania Ciot je također apostrofirala kršenje ljudskih prava u Turskoj, ali je ustvrdila da je saradnja s Turskom dovela do smanjivanja broja prelazaka migranata iz Turske u Evropsku uniju, prenosi Al Jazeera.