Vijesti
Svijet
Kako će izgledati svijet za 20 godina, Evropi se ne piše dobro
02.04.2019. 12:00
Izvor: avaz.ba
Kako će izgledati svijet za 20 godina, Evropi se ne piše dobro
Ratovi za vodu, propadanje Evrope i premoć Afrike, ovakonovinar BBC-a Džejms Robin (James) vidi budućnost u svijetu.
Afrika će biti na strani onih koji napreduju zahvaljujući rapidnom rastu stanovništva, s radnom snagom koju će činiti mladi, obrazovaniji i bolje umreženi ljudi. Ipak, najveću revoluciju u Africi moglo bi da donese pokrivanje sve širih područja solarnim pločama, koje osiguravaju uvjerljivo najjeftiniju energiju.
I Kina će doživjeti rast. Uspostavivši kontrolu nad najvećim dijelom globalnih sirovina, pored vlastitog naroda, sada će moći kontrolirati i mnoge druge države, koje će se mučiti da otplate dugove.
Na strani gubitnika bit će najveći dio Evrope, predviđa Robin. Finansijske službe i bankarstvo uglavnom će biti "u rukama" vještačke inteligencije, tako da će Evropa uglavnom izgubiti utjecaj u svijetu.
Amerika će biti na silaznoj liniji i u sjeni Kine, cijena koju će platiti zbog zakašnjelog uvođenja energije na vjetar i sunce.
Isto važi i za Bliski istok, jer nikome u svijetu više neće biti potrebni njihova nafta i plin.
A koje će sirovine biti važne za razvoj u budućnosti? Zbog štetnog utjecaja na klimu i životnu sredinu, fosilna goriva postaju novo zabranjeno voće, plastika se izbacuje iz upotrebe, a čista voda je dragocjenija nego ikad.
Umjesto rata za naftu, sada se vode ratovi za vodu, duž Nila, ili bilo koje druge velike rijeke.
Sukobi bi, naprimjer, mogli izbiti zbog toga što će države najbliže moru optuživati zemlje dalje uzvodno da koriste preveliku količinu vode. Informacije će biti ključ moći. Do 2039. kupoprodaja podataka uzimat će sve više maha, pri čemu će se odvijati uglavnom ilegalno i u tajnosti.