Vijesti
Svijet
Stejt department: Ako SAD utvrde da je Asadov režim opet koristio hemijsko oružje, reagirat će
22.05.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Stejt department: Ako SAD utvrde da je Asadov režim opet koristio hemijsko oružje, reagirat će
Sirijski režim izvodi novu ofanzivu na sjeverozapadu zemlje
Stejt department upozorio je da će SAD i njeni saveznici reagirati ubrzo ukoliko se utvrdi da je sirijski režim ponovo koristio hemijsko oružje.

Naime, Stejt department ima naznake da je vladajući režim Bašara el-Asada (Bashara al-Assada) na sjeverozapadu Sirije koristio hemijsko oružje, uključujući i hlor.

- Nažalost, imamo naznake da je Asadov režim ponovno koristio hemijsko oružje, uključujući navodni napad hlorom na sjeverozapadu Sirije 19. maja. Još prikupljamo informacije o tom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će SAD i njeni saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način ako je Asadov režim koristio hemijsko oružje - izjavila je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Kako je kazala, navodni napad hemijskim oružjem dio je oružane kampanje snaga sirijskog predsjednika te da se time krši primirje u pokrajini Idlib, gdje se nalazi nekoliko miliona civila.

Američko upozorenje dolazi u trenutku kad sirijski režim izvodi novu ofanzivu na sjeverozapadu Sirije, a Vašington upozorava da bi to bila "nepromišljena eskalacija", koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju.
Podsjetimo, SAD su već dva puta bombardirale Siriju zbog navodnog korištenja hemijskog oružja od Asadovog režima.