Vijesti
Svijet
Putin: Liberalne vrijednosti su zastarjele
28.06.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Putin: Liberalne vrijednosti su zastarjele
Izjavio da Rusija nije homofobna država
Ruskki predsjednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru objavljenom u četvrtak da su liberalne vrijednosti prevladane jer ih odbacuje većina građana zapadnih država.

Putin je u razgovoru za "Financial Times" rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel učinila kardinalnu grešku odlučivši se za liberalnu politiku spram imigracija s Bliskog istoka.

"Liberalna ideja pretpostavlja da se ništa ne treba činiti. Migranti mogu nekažnjeno ubijati, pljačkati i silovati jer se njihova prava kao migranata trebaju štititi. Koja bi to bila prava? Svaki zločin mora imati svoju kaznu", rekao je Putin u razgovoru.

- Liberalna ideja postala je zastarjela. Došla je u sukob s interesom velike većine stanovništva - rekao je.

Putin je rekao da Rusija nije homofobna, no da mu se spremnost Zapada da prihvati homoseksualnost i rodnu neodređenost čini pretjeranom.

- Tradicionalne vrijednosti su stabilnije i važnije milijunima ljudi nego ta liberalna ideja koja, po mom mišljenju, zapravo nestaje - dodao je.

Putin je također rekao da ima dojam da liberalni krugovi nastoje koristiti probleme kroz koje prolazi Katolička crkva kako bi je uništili.