Vijesti
Svijet
„Ograničena Ofenziva“ U Idlibu Se Nastavlja – SAA Napala Turski Nadzorni Punkt
06.12.2019. 12:00
Izvor: Cafe.ba
„Ograničena Ofenziva“ U Idlibu Se Nastavlja – SAA Napala Turski Nadzorni Punkt
U sirijskoj pokrajini Idlib se već nekoliko dana vode žestoke borbe između vladinih snaga i islamističkih terorističkih skupina. Eskalacija je započela 30. studenog, kada su teroristi izveli opsežni napad na položaje sirijske vojske. Sljedećih dana vladine su snage uzvratile većinu napada i povratile sve izgubljene položaje u prvom danu sukoba i krenule u protunapad.Kao i uvijek, društvene mreže su pune izvješća takozvanih „Bijelih kaciga“ o napadima ruskog i sirijskog zrakoplovstva, te vladinih kopnenih snaga na civilna područja, gdje se bilježe „velika razaranja i brojne civilne žrtve“.
Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad tri grada u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu ekstremističkih skupina u Siriji.
Elitne „Tigar“ snage sirijske vojske, ponovno su preuzele kontrolu nad gradovima Rasm Al-Ward, Istablat i Suruy, smještenim na jugoistoku pokrajine Idlib. Prije dva dana su sirijske trupe izgubile kontrolu nad tim gradovima.
Jedinice sirijske vojske, osim što su uspostavile kontrolu nad tim područjima, uspjele su zarobiti opremu i oružje terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju podržava Turska.
U videu koji je objavljen u utorak na društvenim medijima se prikazuje intenzitet bitke na jugoistoku Idliba stajališta sirijske vojske. Prikazuje se kako sirijska artiljerija otvara vatru na položaje terorističkih skupina.
SOHR iz Londona izvještava kako je od nedjelje u borbama poginulo najmanje 96 ljudi, 51 vojnik sirijske vojske i 45 pripadnika terorista. Ovi sukobi smatraju se najubojitijima otkako je prošlog kolovoza na snagu stupio krhki prekid vatre, dodaje SOHR.
Provinciju Idlib kontrolira sirijski ogranak Al-Qaede koji je na čelu koalicije Hayat Tahrir Al-Sham.
Osim ovih teritorija, manji dijelovi pokrajina Aleppo, Hama i Latakija su još uvijek izvan kontrole sirijske vlade, gdje su aktivne druge terorističke skupine i skupine takozvanih „sirijskih pobunjenika“.
U kolovozu je Sirija pokrenula ofenzivu kako bi stekla kontrolu nad cijelim Idlibom, ali je 31. istog mjeseca dogovoren primirje. Međutim, obzirom na stalne napade terorističkih skupina na civilna područja pod vladinom kontrolom, sirijska vojska je odlučila nastaviti s operacijama. Vlada Bashara Al Assada je puta istaknula svoju odlučnost da svaki centimetar zemlje oslobodi od prisustva terorista, za što ima resurse i dovoljan broj vojnika, ali i podršku Rusije, Irana i Hezbollaha.

SIRIJSKA VOJSKA NAPALA TURSKO PROMATRAČKO MJESTO U IDLIBU

Sirijska vojska je jučer napala promatračko mjesto turske vojske u pokrajini Idlib, odakle su terorističke skupine, služeći se ovim mjestom kao zaštitom, pokretale napade na položaje vojske južno od Abu Duhura.
Opet prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR), sirijska artiljerija je u srijedu bombardirala promatračko mjesto turske vojske u blizini grada Al-Surman, smještenog na sjeverozapadu provincije Idlib.
Agencija sa sjedištem u Londonu, koju vodi Rami Abdel Rahman, objasnila je da su sirijske trupe pokrenule operaciju nakon što su pripadnici terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham proveli napad većih razmjera, koristeći se teškom artiljerijom, nakon čega je uslijedio pješački napad na položaje vladinih snaga u Idlibu.
Paralelno s ovom ofenzivom, ruski zrakoplovi su bombardirali više položaja terorističkih skupina oko grada Kafr Saynah u južnom dijelu Idliba.
Sa svoje strane, portal Al-Masdar News izvještava da su ruski i sirijski zrakoplovi u srijedu proveli snažne udare na položaje terorista u blizini grada Jisr Al-Shughoura i regijama uz granicu s Turskom, koji su rezultirali velikim gubicima za ekstremiste.
Osim toga, rusko i sirijsko zrakoplovstvo su u zajedničkoj operaciji izveli izviđačke misije duž administrativnih granica provincija Latakija i Idlib kako bi na sjeverozapadu arapske zemlje locirali skrovišta terorističkih skupina.
Ovi napadi su provedeni istog dana kada je prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Al-Meqkdad rekao da će snage Damaska, uz podršku prijatelja i saveznika, uskoro vratiti kontrolu nad cjelokupnim sirijskim teritorijem koji je „još uvijek u rukama terorističkih organizacija u Idlibu i u rukama turskih okupacijskih snaga na sjeveru zemlje”.
Iako su Rusija i Turska u listopadu, u zamjenu za prestanak turske vojne kampanje, zaključile sporazum kojim je osigurano stvaranje sigurnosne zone duboke 30 kilometara na sjeveroistoku Sirije, više izvješća govori o tome da turske snage i njihove islamističke milicije iz takozvane „Sirijske nacionalne vojske“ i dalje krše sirijski suverenitet, napadajući sjeverne gradove arapske zemlje.
Suočena s ovom situacijom, sirijska vojska je poslala pojačanja u pogranične gradove s Turskom, spriječivši Ankaru da zauzme više teritorija na sjeveru zemlje. Damask je također obećao da će se nastaviti boriti protiv terorizma, ali i protiv strane okupacije njegovih teritorija sve do konačne pobjede.