Vijesti
Svijet
EU čestita Johnsonu na pobjedi
13.12.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
EU čestita Johnsonu na pobjedi
Čelnici EU okupljeni na sastanku u Bruxellesu u petak su raspravljali o britanskom napuštanju bloka, izražavajući olakšanje činjenicom da je premijer Boris Johnson uspio osvojiti većinu glasova u parlamentu koja mu omogućuje usvajanje sporazuma o Brexitu.
Iako su brojni evropski čelnici rastuženi činjenicom da Britanija napušta blok, većina ih je izrazila olakšanje što se sada može posvetiti isključivo evropskim pitanjima.
Britanija će napustiti EU do 31. januara, nakon čega može započeti razgovore o budućim trgovinskim aranžmanima nakon Brexita. Britanija će nakon napuštanja bloka ostati u jedinstvenom beztarifnom tržištu EU do kraja 2020.
Nakon što je čestitao Johnsonu na izbornoj pobjedi, novi predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da „očekujemo što skorije glasanje britanskog parlamenta o sporazumu o napuštanju“.
Po pitanju budućih odnosa, Michel je izjavio da je EU spremna da pregovara o bliskoj saradnji u budućnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom, prenosi Associated Press.