Vijesti
Svijet
Zgrade u Hirošimi koje su preživjele atomsku bombu će biti uništene
16.12.2019. 12:00
Izvor: Klix.ba
Zgrade u Hirošimi koje su preživjele atomsku bombu će biti uništene
Vlasti japanskog grada Hirošime namjeravaju uništiti dvije zgrade koje su preživjele eksploziju atomske bombe 1945. godine iako ih neki lokalni stanovnici žele sačuvati, javlja BBC.
Dvije zgrade napravljene 1913. godine korištene su kao fabrika za proizvodnju vojne odjeće, a kasnije za smještaj studenata. Također, koristile su se i za bolnicu nakon pada atomske bombe.
"Mogle bi se koristiti kao objekti za promovisanje ukidanja nuklearog oružja", rekao je neimenovani stanovnik koji je preživio katastrofu 1945. godine.
Atomska bomba je usmrtila oko 80.000 ljudi, a oko 35.000 je povrijeđeno. Napad je sravnio sa zemljom veći dio grada, a do prošle godine je u kruguod 5 km od mjesta pada bombe postojalo samo 85 građevina napravljenih prije bombardovanja.
Pomenute dvije zgrade su izdržale jer su napravljene od ojačanog betona. Neka oštećenja su još uvijek vidljiva na metalnim prozorima i vratima.
Stručnjaci su 2017. godine ustanovili da će se zgrade srušiti u slučaju jačeg zemljotresa. Zgrade se danas ne koriste niti su otvorene za javnost, a vlasti ih planiraju srušiti do 2022. godine. Treća zgrada na ovoj lokaciji će biti sačuvana, a njeni zidovi i krov će biti popravljeni i ojačani kako bi se zaštitila od zemljotresa.