Vijesti
Svijet
„Severni Tok 2“ Obustavljen: Švajcarska Kompanija Povukla Sve Brodova Iz Baltičkog Mora
23.12.2019. 12:00
Izvor: Cafe.ba
„Severni Tok 2“ Obustavljen: Švajcarska Kompanija Povukla Sve Brodova Iz Baltičkog Mora
Švajcarska kompanija „Olsiz“ povukla je iz Baltičkog mora brodove koji su se bavili izgradnjom „Severnog toka 2“, piše „Blumberg“, pozivajući se na neimenovanog predstavnika kompanije. Razlog za povlačenje brodova su američke sankcije koje su uvedene ruskom gasovodu. One su stupile na snagu u subotu ujutru. Prema podacima agencije, kompanija „Olsiz“ je odbila da komentariše koliko će biti odložen projekat.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je obećao da će Rusija odgovoriti na američke sankcije ruskom gasovodu, ali tako da sebi ne nanese štetu.
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.
Izgradnji gasovoda protivila se Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne planove o izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu. Osim njih i Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat. Međutim, Nemačka je ta koja svesrdno podržava ovaj projekat.