Vijesti
Svijet
Radioaktivna voda iz Fukushime može biti ispuštena u okolinu
24.12.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Radioaktivna voda iz Fukushime može biti ispuštena u okolinu
Japanska državna agencija predložila je da radioaktivna voda iz oštećene nuklearne elektrane Fukušshima bude ispuštena u okolinu pošto ponestaje prostora za njeno skladištenje.
Elektrana je oštećena prije devet godina, kada su je pogodili zemljotres i cunami. Od tada se nakupilo nekoliko miliona tona kontaminirane vode, a cisterne za njeno skladištenje skoro su pune.
Vladina Agencija za prirodne resurse i energiju predložila je tri načina za rješavanje ovog problema - ispuštanje vode u more, u vazduh procesom isparavanja i kombinacijom ove dvije metode.
"Ne postoji opcija za jednostavno skladištenje ove vode u dužem periodu", rekao je jedan zvaničnik agencije, prenio je AFP.
U atomskoj centrali postavljen je sistem pumpi i filtera koji svakog dana izbacuje tone nove kontaminirane vode i izdvaja skoro sve radioaktivne elemente.
Poslije ovog procesa ostaje jedino tricij, za koji stručnjaci kažu da je štetan po ljude samo u veoma velikim dozama.
Na sastanku japanske agencije nije donesena nikakva odluka, ali se "nijedan član nije se usprotivio stavu da je tehnički realan način da se voda ispusti u more ili vazduh", rekao je zvaničnik agencije.
Panel godinama diskutuje o načinu da se riješi problem radioaktivne vode, ali nije postavljen krajni rok za podnošenje izvještaja vladi.