Vijesti
Svijet
Dvoje bh. državljana napustilo Španiju, sedam još pokušava
20.03.2020. 20:00
Izvor: slobodnabosna.ba
Dvoje bh. državljana napustilo Španiju, sedam još pokušava
Dvoje od devet državljana Bosne i Hercegovine uspjelo je da napusti Španiju danas u kasnim popodnevnim satima letom za Brisel, potvrđeno je Feni u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Španiji. Riječ je o planinarima koji su došli 10. marta da bi se popeli na najviši vrh Španije, visok 3.718 metara, koji se nalazi na Tenerifima.
Ovu informaciju za "Nezavisne novine" potvrdio je i Mirosalv Bundalo, planinar iz Banjaluke, koji se još uvijek nalazi u Španiji.
"Ukrcali su se na zadnji let za Brisel, i preko Zagreba i Sarajeva danas došli kući. Sad nas je šest ovdje, plus jedan dečko iz Banjaluke koji je u blizini nas, a koji je u istoj situaciji", rekao je Bundalo.
Kaže da se sad pokušava preko Njemačke doći u BiH, ali tu postoji problem, jer je ova država zatvorila svoje granice za strane državljane. "Imali smo neku opciju leta za Njemačku 22. marta, ali Njemačka ne pušta nikog ko nije njihov državljanin, osim da naša država organizuje prevoz od aerodroma do BiH za nas. Ali s obzirom da smo informaciju dobili danas poslije 17h, nismo mogli kontaktirati Ambasadu BiH u Njemačkoj", rekao nam je Bundalo.
Kako kaže, imaju nezvanične informacije da će Tenerife suspendovati sve letove 24. marta i da više niko neće moći ni ući ni izaći, ali zvaničnih objava još nema.
Za još sedam bh. državljana, koliko ih se javilo Ambasadi Bosne i Hercegovine, svim mogućim načinima pokušava se naći rješenje kako da napuste Španiju, te su zaposleni u Ambasadi u stalnim kontaktima sa Ministarstvom inostranih poslova BiH kako bi se ovaj problem riješio.
Prema posljednjim informacijama broj zaraženih virusom korona u Španiji je 20.400, umrlo 1.043, a oporavilo se 1.188 osoba. Među zaraženima nema državljana Bosne i Hercegovine.
Španija je zatvorila sve kopnene granice, većina letova je otkazana, a nacionalne aviokompanije prevoze isključivo svoje građane.
Zbog vanredne situacije u Španiji je dodatno angažovano oko 50.000 zdravstvenih radnika, penzionera, studenata.