Vijesti
Društvo i ekonomija
U BiH 93 osobe zaražene, jedan smrtni slučaj i nekoliko u teškom stanju
21.03.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
U BiH 93 osobe zaražene, jedan smrtni slučaj i nekoliko u teškom stanju
Bišćanka starije životne dobi izgubila je bitku za život i prva je žrtva koronavirusa u BiH.
Preminula žena imala je više od 70 godina, a bila je hronični bolesnik. U Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću prevezena je prije dva dana, da bi tek nakon njene smrti bilo potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus.
Inače, u BiH su dosad potvrđene ukupno 93 zaražene osobe od koronavirusa, dok je dvoje izliječeno. Od pomenute brojke, 59 se odnosi na RS, a 34 na FBiH.
Danas su registrovana i nova četiri slučaja - svi u FBiH (Bihać 2, Mostar 1, Konjic 1), dok u RS-u nema novooboljelih.
U FBiH 34 inficiranih, dvoje na respiratoru
Kao što smo već i rekli, u FBiH je ukupno 34 zaraženih, a po gradovima to izgleda ovako: Konjic 10, Mostar 7, Zenica 4, Bihać 4, Sarajevo 3, Goražde 3, Tešanj 2, Orašje 1.
Nulti pacijent iz Mostara u srednje je teškom stanju koje se od jučer nije mijenjalo i priključen je na respirator.
Zaraženi muškarac mlađe životne dobi u Bihaću i dalje je u teškom stanju, ali je trenutno stabilan, dok je na respiratoru i oboljeli muškarac sa blažom upalom pluća, smješten u Kantonalnoj bolnici Zenica.
U RS-u 59 slučajeva, danas bez novooboljelih
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog jučer u popodnevnim satima, u RS-u nema novooboljelih.
Dosad je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na koronavirus: Banjaluka 45, Čelinac 3, Laktaši 2, Srbac 1, Prnjavor 1, Ribnik 1, Modriča 1, Kozarska Dubica 1, Prijedor 1, Bijeljina 1, Gradiška 1 i Derventa 1.
Sve osobe stabilnog su zdravstvenog stanja, izuzev pacijenta iz Prijedora, koji je priključen na respirator. Među zaraženim u RS-u je i jedan ljekar u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.
U RS-u je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 12.920 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih koronavirusom ili su bile u kontaktu sa zaraženim. Iz zdravstvenog nadzora izašla je ukupno 431 osoba.