Vijesti
Društvo i ekonomija
Dedić pripremio set mjera za saniranje posljedica u poljoprivredi
24.03.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Dedić pripremio set mjera za saniranje posljedica u poljoprivredi
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva FBiH na čelu s ministrom Šemsudinom Dedićem pripremilo je set mjera za saniranje posljedica pandemije koronavirusa u poljoprivredi.
Ministar Dedić je kazao da je glavni cilj osiguranje dodatnih sredstava za proljetnu i jesensku sjetvu za sve one koji žele obrađivati do sada neobrađene površine. Za takve osobe ministarstvo će osigurati sredstva za sjeme, sadni materijal i đubrivo.
Prema dosadašnjem programu za takvu namjenu je bilo predviđeno 500.000 KM, dok će sada taj iznos biti povećan na pet miliona KM. Također će biti produženi i rokovi za apliciranje za ove programe kako poljoprivrednici zbog ograničenja u radu administracije ne bi trpjeli štete.
Mjere za suzbijanje posljedica od koronavirusa u poljoprivredi su sljedeće;
1. Operativnim planom obezbjeđena su sredstva u iznosu od 10 miliona KM za početak isplate poticaja za proizvodnje. Ministarstvo poziva kantonalna ministarstava nadležna za oblast poljoprivrede i jedinice lokalne samouprave (gradovi/općine) da osiguraju redovnost obrade i dostavljanja zahtjeva Ministarstvu. Isplata poticaja za IV kvartal za mlijeko počinje slijedeće sedmice. 2. Zbog ograničenja kretanja i posljedica izazvanih globalnom pandemijom koronavirusa obaviještavaju se poljoprivredni proizvođači, kantonalna ministarstva nadležna za poljoprivredu i gradske/općinske službe za poljoprivredu da će se izmjenama Programa i Pravilnika privremeno za 30 dana prolongirati propisani rokovi.
3. Izmjenama Programa ukinuta će se ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizička lica, poljoprivredne obrte i pravna lica.
4. Izmjenama Programa povećat će se sredstva za sufinansiranje različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja jesenske ili proljetne sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima:
a) Za sve poljoprivredne proizvođače koji su izvršili ili planiraju proljetnu sjetvu paradajza, paprike, krastavaca, patlidžana, mrkve, cvekle, luka bijelog, luka crvenog, salate, graha, krompira, karfiol, brokula, kupus, merkantilnog i silažnog kukuruza, heljde i dr. Ministarstvo će obezbijediti finansiranje troškova nabave:
- sjemena, - mineralnog đubriva i - zaštitinih sredstava. Navedena podrška realizirat će se preko jedinica lokalne samouprave (gradova i općina). Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da sačuvaju fiskalne račune i porezne fakture o nabavci spomenutog repromaterijala, koji će služiti kao dokaz za ostvarivanje prava na novčanu podršku.
b) Organizirat će se jesenska sjetva pšenice i raži uz osiguranje podrške i otkupne cijene za Robne rezerve
Pozivaju se kantonalna ministarstava nadležna za oblast poljoprivredu i jedinice lokalne samouprave (gradovi/općine) da u skladu sa članom 43. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu („Službene novine FBiH“ broj: 52/09) stave sve obradive površine poljoprivredno zemljište na korištenje. Traži se od kantonalnih ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede i jedinica lokalne samouprave (gradova/općina) da obezbijede svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima (pravnim i fizičkim licima) korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.
Ministarstvo će u jesenjoj sjetvi obezbijediti sufinansiranje sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava za sve posijane površine pšenice na području Federacije BiH, kao i u saradnji sa Robnim rezervama FBiH osigurati otkupnu cijenu pšenice i raži.
5. Vlada Federacije BiH osigurat će nabavku dodatnih količina pšenice u Robnim rezervama Federacije BiH
6. U skladu sa potrebama poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH osigurane su dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu za proljetnu sjetvu. Pozivaju se vlasnici poljoprivrednih apoteka da obezbijede kontinuiran rad kako bi se proljetna sjetva odvijala nesmetano.
7. Preporučuje se svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnine i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike, kao i odgoda plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od tri mjeseca od dana dospijeća u 2020. godini.
8. Obezbjeđene su dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca. Pozivaju se nadležne veterinarske stanice i poljoprivrednici da kontinuirano izvršavaju svoje obaveze po pitanju provođenja mjera zaštite.
9. Ministarstvo i Razvojna banka FBiH stavit će u funkciju kreditnu liniju uz obezbijeđenje grejs perioda i mogućnost reprograma postojećih kredita za poljoprivredu.
10. Ministarstvo će omogućiti kontinuitet usluga svim subjektima prilikom uvoza repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju i izvoza poljoprivrednih proizvoda.
11. Upućena je inicijativa Federalnom štabu civilne zaštite da dopuni naredbu broj: 12-40-6-148-36/20 od 21.03.2020. godine na način da se:
„Iz tačke 1. ove naredbe izuzimaju se poljoprivredni proizvođači koji upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i veterinarske organizacije u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti.
12. Preporučuje se svim nivoima vlasti da povećaju izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju iz svojih budžeta.
13. Pozivaju se građani da kupuju domaće prehrambene i poljoprivredne proizvode koji bi uvijek trebali biti u prioritetu, a sve trgovačke lance na otkup i prodaju domaćih proizvoda.