Vijesti
Društvo i ekonomija
U Mostaru tri bolesnika životno ugrožena
02.04.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
U Mostaru tri bolesnika životno ugrožena
Konferencija za medije Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je nove informacije o stanju borbe protiv pandemije korona virusa u Hercegovini. Doktor Jurica Arapović, član Kriznog štaba HNK, rekao je kako je u posljednja 24 časa testirano 62 uzorka, a da je sedam bilo pozitivnih.
– Trenutno je u izradi 20 uzoraka, biće priliv i u drugoj smjeni. Već dva dana imamo stacionarno stanje u Konjicu, ali u Jablanici se otvara novo žarište. Radi se o jednoj porodičnoj epidemiji s izvorištem u Njemačkoj – rekao je Arapović.
Rečeno je kako je fokus epidemiologa na opštini Čitluk, a tretirano je preko 100 kontakata zaraženih osoba. Dosad je izdato 1.644 rješenja o zdravstvenom nadzoru, piše Klix.
– U našoj Covid bolnici trenutno su tri bolesnika životno ugrožena i oni su na respiratoru. Jedan pacijent koji je bio na mehaničkoj ventilaciji skinut je djelomično s respiratora – rekao je Arapović.
Zabilježena je zaraza i kod troje medicinskih radnika. Njih dvoje, koji su bili povezani s prvooboljelim slučajem u Mostaru su u dobrom stanju, a jedan medicinski radnik u Širokom Brijegu je isto tako pozitivan.
– Medicinska sestra je pozitivna i u kućnoj izolaciji, dobro je i nema pogoršanja. Ljekar koji je bio u kontaktu s prvozaraženim je takođe pozitivan i u kućnoj izolaciji. Doktorica koja je takođe pozitivna, bila je u kontaktu s prvooboljelom u Širokom Brijegu i u dobrom je stanju – rečeno je.
Gledajući po opštinama u HNK broj zaraženih je u Konjicu 27, u Jablanici 2, u Čitluku 21 i u Mostar 20 pozitivnih slučajeva.