Vijesti
Društvo i ekonomija
Na graničnim prelazima izdato 568 rješenja o izolaciji
06.04.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
Na graničnim prelazima izdato 568 rješenja o izolaciji
Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela, saopćio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.
Zaključno s danom 4.4.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 22.766 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 568 rješenja.
Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.719 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 275 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. U saradnji s nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove blagovremeno je izvršila pripreme za sigurnosno-epidemiološko zbrinjavanje državljana BiH koji će u Sarajevo doći humanitarnim letom iz Štokholma. Za državljane BiH s prebivalištem na području FBiH je, u skladu s rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva, osiguran karantin u Studentskom domu Bjelave. Putnici, državljani BiH s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko Distrikta će biti zbirnuti od strane nadležnih organa RS, odnosno BD. Trajanje obavezne izolacije za sve putnike je 28 dana.