Vijesti
Društvo i ekonomija
Helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar u Mostaru
10.04.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
Helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar u Mostaru
Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine gasi požar koji četvrti dan bjesni na sjeveru Mostara i ozbiljno prijeti naseljima Kuti i Livač. Zamjenik komandira Vatrogasne brigade Mostar Dragan Velagić kaže kako je stanje na terenu bilo dramatično, te da su bile ugrožene porodične kuće u mjestu Potpurim kod puta ka Rujištu.
– Odbranili smo kuće gdje se požar približio strahovito blizu. Sada se helikopter prebacuju i radiće onaj dio u Kutima koji je blizu kuća – kaže Velagić za Klix.
Naglašava da će helikopter u Mostaru ostati i sutra, te da dolazi dupla posada, tako da će se raditi 24 sata kako bi se ovaj stravični požar konačno ugasio.
Danas će helikopter požar gasiti do 17 sati, te će sutra u ranim jutarnjim satima nastaviti.
Podsjetimo da požar već četvrti dan bjesni na nepristupačnom terenu koji je miniran, zbog čega su vatrogasci bili nemoćni u njegovom gašenju.
Vatra koja se zbog snažnog vjetra neprestano rasplamsavala na brdu između Zijemalja i Rujišta proširila se prema Pločnom i nekoliko krakova se spustilo prema naseljenom području Kuti i Livač.
Iako su vatrogasci nastojali plamen držati pod kontrolom kako ne bi ugrozio naseljena područja, sinoć je sve izmaklo kontroli, zbog čega je helikopter Oružanih snaga BiH bio neophodan u ovoj misiji.