Vijesti
Svijet
ZABRANA ODLASKA na grčka ostrva do prvog juna
04.05.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
ZABRANA ODLASKA na grčka ostrva do prvog juna
Kako će izgledati turistička sezona možda najbolje donijeti zaključak na osnovu onih mjera koje su preduzete i saopštene prije 24 sata od strane grčkog premijera. Grčka je zbog epidemije zaključana od 23. marta. Rigorozne mjere su nesumnjivo dale rezultate u borbi s koronom, ali su zaustavile turističku industriju, koja grčkoj ekonomiji doprinosi sa 21 odsto.
- Grčka želi da dočeka turiste ovog ljeta, ali uz određene mjere predostrožnosti - izjavio je ministar turizma Hari Teokaris, a srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević poručio je da će ova zemlja relaksirati mjere veoma sporo, fazu po fazu.
On je podsjetio da je u Grčkoj od korona virusa zaraženo 2576 osoba, a da je preminulo 139. Prosječna starost je 74 godine i preko 90 odsto umrlih je ili imalo neku hroničnu bolest ili su bili ljudi stariji od 70 godina.
- Kako će izgledati turistička sezona možda najbolje donijeti zaključak na osnovu onih mjera koje su preduzete i saopštene prije 24 sata od strane grčkog premijera koje govore da će se veoma oprezno u narednih mjesec do dva i postepeno popuštati ova najstroža zabrana kretanja koja je ovde uvedena 23. marta - rekao je on uključivši se u „Jutro“ na TV Prva.
Na pitanje ko će moći da uđe u zemlju i pod kojim uslovima, Spasojević je rekao da za sada zvanično još nema govora o otvaranju granica.
- Na primjer, restrikcije kretanja prevozom van mjesta prebivališta ostaju na snazi još najmanje dvije nedelje, zabranjeni će biti odlasci na sva ostrva najvjerovatnije do 1. juna, a koja su srž grčkog turizma. Škole će eventualno biti otvorene od 1. juna, srednje škole od 18. maja, niko još ne govori o univerzitetima. Tek od 1. juna biće otvoreni restorani i kafići, i to samo oni koji imaju bašte. Hoteli će biti otvoreni samo oni koji rade cijele godine, o onim sezonskim se još ne razgovara - objasnio je ambasador.
Naveo je i da će biti obavezno nošenje maski van kuće, kao i da će od 4. maja biti ukinuta dvadesetčetvoročasovna zabrana kretanja, ali će svi oni koji budu morali da izlaze biti samo oni koji moraju da odlaze na posao.
- I svi će morati da nose maske. Razgovori o mjerama kada su turisti u pitanju još se nalazi na dugom štapu - naglasio je ambasador.
Dodao je i da se govorilo o takozvanim medicinskim pasošima, te da bi u Grčku mogli da uđu samo oni turisti koji imaju potvrdu da su preležali koronu ili imaju test na ovaj virus ne stariji od 72 sata.