Vijesti
Društvo i ekonomija
INTERNET GLAVNI IZVOR O korona virusu
07.05.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
INTERNET GLAVNI IZVOR O korona virusu
U BiH 86 odsto građana, od ukupno 3.445 ispitanika, smatra da su adekvatno informisani o situaciji u vezi sa virusom korona, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH u saradnji sa Unicefom u BiH. Izvori iz kojih se ispitanici najviše informišu su internet 64 odsto, televizija 30 odsto, štampa i radio dva odsto, te ostali izvori informisanja pet odsto, saopšteno je iz RAK.
Prema rezultatima istraživanja, polovina ispitanika se o situaciji u vezi sa kovidom-19 informiše jedanput dnevno, 35 odsto se informiše dva do tri puta dnevno, a 15 odsto više od tri puta dnevno.
Ispitanici u velikoj većini, 73 odsto, znaju provjeravati tačnost informacija, dok ih 27 odsto ne zna kako provjeriti informacije.
Rezultati istraživanja su pokazali da je većina ispitanika adekvatno informisana o situaciji u vezi sa virusom korona u BiH, da koriste različite izvore informisanja, da učestalost dnevnog informisanja raste sa godinama, kao i da određeni broj ispitanika još ne zna kako provjeriti tačnost informacija.
– Dobijeni podaci ukazuju da je potrebno raditi na unapređenju medijske i informacione pismenosti, promociji profesionalnog novinarstva, kao i korištenju vjerodostojnih izvora informisanja – ističu iz RAK.
Istraživanje o adekvatnoj informisanosti građana BiH, prvenstveno mladih, o situaciji u vezi sa virusom korona sprovedeno je od 14. aprila putem Unicefovog komunikacijskog kanala U-report.