Vesti
Politika
MUP preuzeo obezbedjenje granice od Vojske
01.02.2007. 17:00
Izvor: Mondo
Ministri policije i odbrane Dragan Jočić i Zoran Stanković razmenili su povelje kojima se formalizuje predaja obezbedjenja državne granice pripadnicima Pogranične policije od Vojske Srbije, što predstavlja i jedan od uslova za nastavak pregovora sa EU o olakšavanju viznog rezima.

Jočić i Stanković na konferenciji za novinare izrazili su zadovoljstvo što je taj posao uspešno obavljen, ukazujući da demilitarizacija granice predstavlja jedan od uslova za evropske integracije Srbije.

Ministar policije je precizirao da je 26. januara završeno u tehničkom pogledu preuzimanje obezbedjenja državne granice u ukupnoj dužini od preko 2100 kilometara najavljujući da će kompletan posao biti završen po stvaranju i odgovarajućih tehničkih uslova.

Jočić je precizirao da je preuzeto i 39 pograničnih stanica kao i sedam regionalnih centara na državnoj granici ka Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji, Majdarskoj, Bugarskoj i Makedoniji.

Ukazujući na izuzetnu saradnju policije i VS u obavljanju tog posla, on je naveo da je prevashodni zadatak Pogranične policije da granicu učini "slobodnom za protok roba, ljudi i kapitala a da spreči prodor organizovanog kriminala u svim njegovim oblicima".

Pogranična policija preuzela je 56 pripadnika VS koji su se bavili poslovima obezbedjenja državne granice a Jočić je najavio i da će to isto biti učinjeno sa više od 200 pripadnika oružnih snaga koji su izrazili želju da nastave sa čuvanjem državne granice.

Na osnovu odluke nekadašnjeg Vrhovnog saveta odbrane, ustupanje poslova obezbedjenja drzavne granice otpočelo je 15. avgusta 2005. na delu državne granice ka Madjarskoj a zavrseno je 26. januara 2007.godine na državnoj granici ka Makedoniji.