Vesti
Žuta štampa
Promenila ime
18.09.2008. 20:00
Izvor: Svet
Promenila ime
Vlasnica hitova "Ćiki, ćiki", "Umri" i inih promenila je ime. Tačnije, ozvaničila je nadimak po kome je prepoznaju i kolege i obožavaoci. Sad joj u ličnoj karti i ostalim dokumentima lepo piše Stoja Novaković.
Stojanka joj osta samo u krštenici. "To sam učinila isključivo iz praktičnih razloga", objašnjava popularna folkerka i dodaje da joj je sada jednostavnije kad ne mora da razmišlja kako da se potpiše fanovima koji traže autogram, a kako kad, recimo, predaje zahtev za vizu ili popunjava formular u banci. "Moram da priznam da su me i moji saradnici ohrabrili i podstakli da konačno ozvaničim svoje 'živo' ime po kome me svi prepoznaju", nastavlja ona.
Kad se pojavila na sceni i prodornim glasom i energičnim pesmama preko noći osvojila publiku, mogle su se čuti polemike i nagađanja. Najglasniji su bili oni koji su prepričavali navodnu anegdotu da je u stvari nadimak dobila još u vreme kada je kao neafirmisana pevačica tezgarila po kafanama i za muzičke želje gostima tražila tadašnjih sto maraka po pesmi. Tu novčanicu je narod u Bosni nazivao „stoja“ (kao stotka). "Mnogi su verovali u priču da nema pesme bez 'stoje'", priseća se rasna crnka, a potom otkriva da je kršteno ime dobila po svojoj babi Stojanki koju su, kaže, takođe kratko zvali – Stoja, da nadimak "nosi" otkad zna za sebe, te da nema nikakve veze sa kafanom, devizama, muzičkim željama...
Kada je započela profesionalno da se bavi pevanjem i gradi estradnu karijeru, diskografi su razmišljali koje umetničko ime da joj daju, jer je to uobičajeno za pevačice i pevače da bi ih publika pre upamtila i da bi se lakše probili. Pokojni Minimaks je bio pravi ekspert za estradne nadimke, a Lepa Brena, Dara Bubamara i Jami samo su neke od pevačica kojima je kumovao. Međutim, Stoja je bila izričita da joj pseudonim ne treba i da je ona to što jeste – Stoja, te da je taj nadimak, kaže, deo njenog karaktera. "Neki su me upozoravali da sa tim imenom nikad neću proći, da će mi samo smetati u karijeri. Međutim, ja sam istrajala, pobedila i ostala Stoja", konstatuje ona prisećajući se svojih početaka.
U svakom slučaju, Stojanka ode u legendu, a nadimak za koji se borila i izborila sad posta i zvaničan. Iako bi se možda moglo pomisliti da promena imena košta kao Svetog Petra kajgana, u cenovniku MUP-a skoro da je simbolična cifra koju je potrebno izdvojiti za ovakvu uslugu. Stojanka je postala i zvanično Stoja za svega 1.300 dinara koliko iznose administrativni troškovi za sve građane koji se odluče na ovaj potez.
Kada bi neko najavio novi trio u sastavu Futa Lunga, Hamit Đogani i Nada Polić, šira javnost bi se verovatno upitala ko li su ovi anonimusi. U slučaju da su umesto ovih imena koja su dobili po rođenju pomenuli Izvorinku Milošević, Đoleta Đoganija i Anu Bekutu, to je već druga priča. Za ovaj trio svi znamo. Da li zbog toga što im se odluka kumova nije dopala, ili u nameri da se lakše nametnu javnosti, u zvaničnim dokumentima su promenili imena upisavši ona po kojima ih danas poznajemo.