Vesti
Politika
Stefanović: Preko prelaza uskoro bez takse za osiguranje
27.12.2011. 12:00
Izvor: Blic
Stefanović: Preko prelaza uskoro bez takse za osiguranje
Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović najavio je sinoć da građani uskoro neće morati da plaćaju takse za osiguranje na administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji, jer će biti potpisan tehnički sporazum Ascocijacija osiguravajućih društava centralne Srbije i pokrajine.
Taj sporazum omogućiće međusobno priznavanje osiguranja dve strane bez prejudiciranja statusa Kosova, rekao je Stefanović.
"Sporazum će omogućiti da, vozilo koje je osigurano prilikom registracije u Nišu, Kraljevu, Beogradu... može da se koristiti na teritoriji Kosova bez plaćanja dodatnih dažbina za osiguranje. Isto će važiti i korisnike KS (Kosovo) tablica na teritoriji centralne Srbije. Naravno, biće uspostavljan mehanizam nadoknade štete u slučaju nezgoda", objasnio je on.
Stefanović je dodao da se na usvajanju tog sporazuma već uveliko radi uz posredovanje Evropske unije, da je Asocijacija osiguravajućih društava Srbije i sada spremna da ga potpiše i primeni, ali da je problem što je slična asocijacija na Kosovu "u povoju".
"EU se trudi da pomogne, pre svega Prištini kod kojih je ceo taj domen nedovoljno razvijen, da što pre dođu do odgovoarajućih akata koji će omogućiti brzo potpisivanje sporazuma, jer cilj mera dogovrenih u Briselu u vezi sa slobodom kretanja nije da se ljudi spreče u svom kretanju zaista visokim cenama, već upravo suprotno da se omogući sloboda kretanja", ukazao je Stefanović.
On je dodao i da, u međuvremenu, odnosno dok sporazum ne bude potpisan, nadležni u Srbiji rade na tome da sa Asocijacijom osiguravajućih društava postigne dogovor koji će omogućiti povlastice za građane Srbije koji koriste KS tablice.
"Osiguravajuća društva u Srbiji su strana pravna lica, sami određuju svoju politiku, a pritom imaju i određene međunarodno usvojene obaveze u određivanju cene osiguranja, koje se oslanjaju na članstvo u zelenoj karti. Mi činimo sve što je u našoj moći da utičemo na njih da se prilagode ovoj situaciji i da građani koji imaju KS tablice budu na neki način vrlo jasno privilegovani", rekao je Stefanović.
Šef beogradskoj pregovaračkog tima objasnio je i kako se određuju cene osiguranja na obe strane, precizirajući da država nema nikakvog udela u određivanju te cene.
On je ukazao da Kosovo nije član "zelene karte" i da zbog toga ima pravo da samostalno određuje visinu osiguranja, dok osiguravajuća društva u centralnoj Srbiji, primenjuju usvojene skale na međunardnom nivou koje predviđaju minimalnu cenu oko 100 evra.
"To je za naše građane neodrživo rešenje i smatramo da je jako važno da se u najkraćem roku postigne tehnički sporazum koji će biti statusno neutralan i čime će se to pitanje trajno regulisati. Molim građane za strpljenje, zato što su ovo prvi koraci koji su najteži, jer je jako teško da se glomazan birokratizovan sistem prilagodi novim okolnostima", zaključio je Stafanović.
Primena dogovora o slobodi kretanja između Beograda i Prištine, počela je danas na administrativnim prelazima na Kosovu nakon donošenja Uredbe vlade Srbije kojom se reguliše kontola prelaska administrativne linije.
Albanci koji ulaze na teritoriju centralne Srbije plaćaju 105 evra za putničke automobile, dok za teretna vozila i autobuse osiguranje na mesečnom nivou iznosi 236 evra. Oni koji imaju tablice sa oznakama RKS plaćaju probne tablice 3.000 dinara i 500 dinara po svakom danu provedenom u centralnoj Srbiji, zatim 815 dinara na ime republičke administrativne takse i 334 dinara Zavodu za izdavanje kovanica.
Za kamione koji sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji koji ulaze na Kosovo osiguranje je 160 evra za mesec dana.