Vesti
Društvo i ekonomija
Milanka Karić izveštava o privatizacijama?
22.09.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
Milanka Karić izveštava o privatizacijama?
Narodni poslanik Milanka Karić izjavila je danas da ne vidi nijedan razlog zašto ne bi bila izabrana za izvestioca u EU o privatizacijama, jer bi time doprinela da se sazna, pored ostalog, istina o "Mobtelu".
"Skoro celu deceniju sam uključena u sve aktivnosti vezane za istragu oko 'Mobtela' sa ciljem da se dokaže istina", navela je Karićeva u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.
Supruga bivšeg vlasnika "Mobtela" Bogoljuba Karića, koji je od pokretanja istrage za "Mobtel" januara 2006. nedostupan pravosudnim organima Srbije i za kojim je raspisana poternica, podsetila je da je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom se traži preispitivanje spornih privatizacija po hitnom postupku.
Tvrdeći da se prethodna vlada oglušila na taj zatev, Karićeva je navela da su pojedinci iz bivše vlasti bili glavni akteri tih kriminalnih privatizacija.
"Nova vlada će sigurno postupiti po zahtevima koje je postavio Evropski parlament u rezoluciji i to će biti vreme kada će istina izaći na svetlost dana", istakla je Karićeva.
Ona je poručila da će sada, kada nova vlada i vicepremijer Aleksandar Vučić pokreću temeljnu istragu kriminalnih privatizacija, učiniti sve da svoje iskustvo stečeno utvrđivanjem istine i razotkrivanjem koruptivnih privatizacija upotrebi da se rasvetli i utvrdi ko je kršio zakon.
Prema njenim rečima, mora da se sazna ko je opljačkao građane Srbije i kod kojih se "takozvanih" biznismena nalazi tridesetak milijardi evra, "ispumpanih iz džepova naše privrede".
Karićeva tvrdi da njena porodica nije učetvovala u kriminalnom pustošenju Srbije "preko navodnih privatizacija", jer, kako je navela, već četiri decenije uspešno posluje u svim državama istočne Evrope.
"I danas sklapamo poslove po celom svetu vredne milijarde dolara, a u našoj zemlji nas optužuju da smo oštetili državu. Moj suprug, Bogoljub Karić je Srbiji doneo veliki kapital od samo jedne kompanije 'Mobtela' koju je tadašnja vlast prodala za 1,8 milijardi evra sa licencom, a sve ostale privatizacije zajedno su donele oko dve milijarde evra", navela je Karićeva.
Karićeva je izjavu dostavila medijima povodom teksta koji je danas objavljen u dnevnom listu "Blic", pod naslovom "Milanka Karić izvestilac u EU o privatizacijama", a u kome se navodi da je na Odboru za evrospke integracije zatražila da bude izvestilac za pitanja ekonomije i privatizacije.