Vesti
Društvo i ekonomija
Blokirano 60.000 firmi!
24.09.2012. 12:00
Izvor: novosti.rs
Blokirano 60.000 firmi!
Duguju 147,4 milijarde dinara i to bez obračunate kamate. Problematični krediti privatnog i javnog sektora dostigli 224,5 milijardi dinara
SRPSKA privreda u brojkama u septembru izgleda ovako: gotovo 60.000 firmi i radnji ima blokirane račune zbog 147,4 milijarde dinara duga, i to bez obračunate kamate. To čini petinu svih zvanično registrovanih privrednika.

Sliku dodatno upotpunjava i podatak o problematičnim kreditima privatnog i javnog sektora koji su dostigli 224,5 milijardi dinara; 2.754 preduzeća trenutno je u stečaju, dok se boljoj sudbini nada 54.648 radnika iz 172 preduzeća u restrukturiranju.

A radnje i firme se i dalje više gase, nego što se nove osnivaju. Tako je trenutno zvanično registrovano 103.472 preduzeća i 218.614 preduzetničkih radnji.

Od početka godine, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana su 5.804 nova preduzeća, dok su registrovana još 19.783 preduzetnika. Ove godine se, u poređenju sa prošlom, više ljudi odvažilo da osnuje novu firmu, dok je elan preduzetnika, u odnosu na lane, opao.

Nažalost, i dalje se više registrovanih privrednika briše iz evidencije nego što se osniva novih. Tako je za prvih osam meseci ove godine iz Registra obrisano 6.340 privrednih društava i 21.863 preduzetnika.

- Na smanjenje broja obrisanih privrednih društava u ovoj godini najviše je uticalo to što su sudovi prestali da šalju APR-u pravosnažne sudske odluke o sprovedenom automatskom stečaju u privrednim društvima, jer je jula ove godine Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe zakona o stečaju koje se odnose na automatski stečaj - objašnjava za „Novosti“ Gabrijela Petković Jovanović, iz Agencije za privredne registre. - Tako da se nad preduzećima čiji su računi u blokadi u dužem periodu više ne sprovode postupci automatskog stečaja.

Primera radi, od početka primene Zakona o stečaju, sredinom 2010. godine, po ovom osnovu APR je po službenoj dužnosti obrisalo ukupno 16.596 preduzeća.

- U toku ove godine je iz sudova pristigao znatno manji broj pravosnažnih sudskih rešenja o izvršenom automatskom stečaju, svega 599 rešenja, na osnovu kojih je APR izvršio brisanje privrednih društava, i to pre svega u prvom tromesečju godine, dok je u poslednjih pet meseci bilo svega nekoliko privrednih društava, obrisanih po ovom osnovu - pojašnjava naša sagovornica.

I kod ugašenih privrednih društava i preduzetnika preovlađuju iste one delatnosti koje preovlađuju i kod novoosnovanih privrednih subjekata. To su trgovina, konsultantske usluge, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz... Ni tu se trendovi nisu menjali u odnosu na prošlu godinu.

BRZA HRANA I KAFIĆI

Kada je reč o preduzetnicima, u ovoj godini najviše je novoosnovanih restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, čak 1.397. Slede kafići, 1.337, pa trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom (866). „Za petama“ su im taksisti (822) i frizerski i kozmetički saloni (749).