Vesti
Društvo i ekonomija
Na "šetanju" kursa dinara zgrću milione evra
26.09.2012. 12:00
Izvor: Kamatica
Na "šetanju" kursa dinara zgrću milione evra
Samo na informaciji o vrednosti evra za naredni dan mnogi u Srbiji zarađuju milione. Svi koji znaju da li će kurs sutradan pasti ili porasti, mogu sebi da uštede astronomske sume. Zato se agencije koje "procenjuju" kretanje evra prema dinaru, u poslednje vreme ubijaju od posla
U momentu kada je Narodna banka Srbije objavila svoju procenu sutrašnjeg kursa evra od 115,11 dinara, na jednom od brojnih internet-sajtova koji za novac pružaju uslugu obaveštavanja o visini deviznog kursa za naredni dan, stajalo je 114,89. Iako se cifre razlikuju, nema sumnje da je ovde reč o padu kursa u odnosu na važeći srednji od 115,53 dinara.

Za obične građane, koji prodaju 10-20 evra iz "šteka" da prespoje vreme do naredne plate, ove informacije nisu toliko značajne. Pogotovo iz razloga što su menjači uvek brži i svaku promenu sutrašnjeg kursa već danas zaračunaju na svojim listama, kako ne bi bili u gubitku.

Međutim, za one koji dnevno kupuju ili prodaju velike iznose deviza, poput velikih kompanija koje imaju devizna plaćanja, kao što su uvoznici, ili onih koji plaćaju rate kredita uzetih u inostranstvu, ova razlika od dvadesetak para po evru i te kako je značajna.

Sutrašnji kurs, poznato je, zavisi od iznosa deviza i cene po kojoj banke danas trguju na međubankarskom deviznom tržištu. Odakle privatnim firmama konkretni podaci o trenutnim kotacijama kursa, koje pri tome objavljuju iz sata u sat, počev od devet časova ujutru, kada banke još ne počnu sa trgovanjem - nepoznanica je.

Ova vrsta podataka, tvrde u Narodnoj banci Srbije, ni na koji način ne dolazi iz NBS. Centralna banka u 14 časova samo objavljuje svoju procenu sutrašnjeg kursa, i to na osnovu određenog bankarskog trgovanja.

Upućeni upiru prst u dilere u bankama, koji se bave poslom kupovine i prodaje deviza za svoju banku ili bankine klijente i samim tim imaju pristup svim informacijama. Ipak, oni ne trguju za svoj račun, a ponekad i mala količina deviza na ovakvom plitkom tržištu može kurs da okrene u željenom pravcu.

- Rukovodioci ne žele da daju bilo kakve informacije za medije, sve dok se ne završi negativna kampanja protiv nas i sličnih preduzeća, koja se bave sasvim legalnim poslom - kratko nam je u utorak rečeno u jednoj od brojnih firmi koje, preko internet-sajta i sistema SMS poruka svoje klijente iz sata u sat obaveštavaju o promenama kursa za sutrašnji dan.

Inače, mogućnosti koje ovakve firme nude zainteresovanim klijentima, bilo da je reč o preduzećima, menjačima ili običnim građanima su razne: od plaćanja samo jedne SMS poruke sa procenom kursa, do mesečnih pretplata koje uključuju i pretraživanje podataka na internet-sajtu.

KOME JE ISPLATIVO?
Uvoznici, devizni dužnici, menjači, svako ko želi da proda ili kupi veću količinu deviza ima koristi od pravovremene informacije o sutrašnjem kretanju kursa. Oni koji prodaju ovu vrstu usluga izašli su i sa kalkulacijom da se mesečni trošak od 50 evra, koliko koštaju svakodnevne informacije, isplate ako se za 30 dana proda ili kupi bar 7.000 evra. Koliko mogu da zarade, odnosno uštede oni koji "obrću" mnogo veći novac, može samo da se nasluti.